Za boljše prijateljstvo morajo moški sprejeti ranljivost in komunikacijo

Veliko lastnosti, ki pripomorejo k ohranjanju trdnih prijateljstev, se pripisujejo ženskam ali pa veljajo za stereotipno ženske lastnosti – negovalne, skrbne, sočutne, deljive, zgovorne itd. Raziskave kažejo, da skoraj polovica žensk svoja čustva deli s prijateljicami in računa nanje za čustveno podporo. Pri moških je ta delež nekoliko manjši od tretjine.

Močna prijateljstva zagotavljajo občutek pripadnosti in smisla ter zmanjšujejo stres. Izpolnjujejo nas duševno, telesno in čustveno. Ženske so običajno bolje izkoristile to dejstvo.

Pri tem ne gre le za posploševanje o spolu. “Recesija moškega prijateljstva” je bila v zadnjih letih glavna tema pogovorov v številnih novicah in publikacijah, saj vse več moških poroča, da imajo manj in manj kakovostnih prijateljstev.

Bi si morali podrobneje ogledati priročnik o ženskem prijateljstvu?

“Sestrstvo, skupnost in solidarnost so po mojem mnenju številni razlogi, zaradi katerih ženske dajejo poudarek prijateljstvom. Študije so pokazale, da prav preživljanje časa s prijateljicami sprošča serotonin in oksitocin ter da zmanjšuje občutek osamljenosti in izolacije,” pojasnjuje Amber Petrozziello, LMHC, terapevtka in vodja kliničnega tima pri Empower Your Mind Therapy.

“Če raziskujete naprej, boste dejansko ugotovili, da imajo ženske običajno višjo raven oksitocina kot moški, kar je lahko biološki [razlog], da ženske pogosto poudarjajo prijateljstvo,” ugotavlja Petrozziello.

Vendar ni treba poudarjati, da značilnosti, ki spodbujajo močna prijateljstva, niso – in ne bi smele biti – značilne samo za ženske ali osebe, ki se opredeljujejo za ženske.

Vendar pa strokovnjaki pravijo, da večina moških ne izkoristi prednosti, ki jih ti odnosi prinašajo duševnemu zdravju. V tem članku bomo preučili, zakaj nekateri moški to zamujajo in kako lahko izkoristijo to dostopno orodje za duševno zdravje v arzenalu vsakega posameznika.

Ženske, prijateljstva in duševno zdravje

Skoraj 50 % Američanov pravi, da imajo le tri tesne prijatelje ali celo manj. Vendar pravo prijateljstvo ni tekmovanje v priljubljenosti. Pomembna je kakovost prijateljstva in sposobnost odprtega komuniciranja – ne pa število prijateljev, ki jih imate.

“Družbeno povezanost preučujejo že stoletja in na splošno vemo, da so ljudje, ki imajo dobre družbene povezave in odnose, običajno v boljšem stanju tako z vidika duševnega kot telesnega zdravja,” ugotavlja Christopher Hansen, doktor medicine, licencirani poklicni svetovalec in klinični supervizor pri podjetju Thriveworks.

Hansen nadaljuje: “Ti tesni socialni odnosi in povezave ljudem omogočajo, da se počutijo bolj udobno, podprto in slišano, kar je lahko zelo zdravilno, koristno in katarzično,” dodaja.

Ženske imajo na splošno lastnosti, zaradi katerih so naravne komunikatorke. V družbi jih spodbujajo in podpirajo pri zavestnem prizadevanju za krepitev in razvoj prijateljstev. To se zgodi, ko se prepustijo poglobitvi in delijo zgodbe o svojem življenju.

Ta odnosni vidik ima močan vpliv na duševno zdravje. Raziskave potrjujejo to, kar vedo številni ljudje v zdravih in srečnih prijateljstvih: da prijateljstvo pomaga zmanjšati stres, izboljša samozavest in samospoštovanje ter pomaga pri spoprijemanju s travmami ali izgubami v življenju. Komunikacija je lepilo, ki povezuje prijateljstva. Strokovnjaki pravijo, da je razlog, da ženske na tem področju uspevajo.

“Menim, da ženske morda potrebujejo več okrepitve kot moški, ko gre za prijateljstva. Pri povezanosti in vezanosti obstaja čustvena minljivost, ki jo je treba osvežiti, medtem ko se zdi, da se moški tega držijo brez potrebe po pogovoru ali posebnem povezovanju,” pravi Petrozziello.

Prednosti so vidne. Notranja sposobnost je prisotna pri vseh. Zakaj je torej ne izkoristi več moških? In ali je to, da tega ne počnejo, sploh problem?

Moški, prijateljstva in povezovanje

Čeprav imajo ženske običajno več tesnih prijateljstev kot moški, raziskave kažejo, da se je po pandemiji COVID-19 to število še bolj zmanjšalo. Leta 1990 je le 3 % moških izjavilo, da nimajo tesnih prijateljev. Sedaj to trdi 15 % moških. Še več, med samskimi moškimi, ki niso v romantičnem razmerju, jih 20 % pravi, da sploh nimajo bližnjih prijateljev.

Nadaljnja raziskava ugotavlja, da obstaja več razlogov, vključno z zdravstvenimi težavami in težavami pri zaposlovanju, da se moški v večjem številu kot kdaj koli prej spopadajo s krizo duševnega zdravja. Del problema so tudi odnosi in prijateljstva.

“Čeprav so moški vedno imeli intimne odnose, v preteklosti ni bilo tako sprejemljivo, da bi bili glede tega vidika tako odkriti, saj je to morda veljalo za ženstveno in ne ‘moško’. Čeprav mislim, da danes to ni tako razširjeno, menim, da nas na tem področju čaka še veliko dela,” pravi Hansen.

Hansen nadaljuje: “V naši družbi in v mnogih drugih družbah je bilo za moške vedno težje poiskati zdravljenje duševnega zdravja zaradi stigme, moškega ega in kulturnih norm iz preteklosti, ki so štele za slabost, če je moški govoril o svojih težavah, kaj šele, če je poiskal zdravljenje zaradi skrbi za duševno zdravje.”

Dobra novica je, da so spremembe na obzorju. “Mislim, da se je mlajša generacija bolj kot pretekle generacije izognila stigmatizaciji moških, ki imajo vezi z drugimi moškimi,” ugotavlja Hansen.

Univerzalne lastnosti prijateljstva, ki spodbujajo duševno zdravje

Odprta komunikacija je sposobnost, ki jo imajo vsi ljudje. Stereotipno je trditi, da le tisti z ženskimi lastnostmi spodbujajo zdrave odnose. Prav tako je krivično reči, da moški nimajo odnosov, v katerih so izpolnjeni, čeprav imajo enega dobrega prijatelja ali partnerja, s katerim se pogovarjajo. Ključno je, da v praksi uporabljate tisto, kar vam ustreza.

“V današnjem času obstaja veliko praktičnih načinov za spodbujanje prijateljskih odnosov. Skoraj vsak dan ljudem priporočam, naj poiščejo druge, s katerimi se lahko povežejo. Obstajajo skupine za srečanja, ki se ukvarjajo z vsem mogočim, od drobnarij do skupin veteranov, digitalni svet pa je odprl še več načinov za iskanje drugih s podobnimi interesi,” pravi Hansen.

Iskanje ljudi, s katerimi ste povezani, prinaša raven zadovoljstva in zadovoljstva, ki vam duševno in čustveno koristi. To pa pomaga izboljšati vaše duševno zdravje.

“Sprejemanje naših čustev je edinstvena stvar, ki ne pozna spola. Ne glede na to, ali to pomeni, da smo mehkejši ali bolj ranljivi, če smo bolj pristni in avtentični, to pomaga zmanjšati kognitivno disonanco in povečati raven naše sreče,” sklene Petrozziello.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja