Zaljubljenost proti ljubezni: kako prepoznati razliko?

Ljudje včasih zamenjujejo zaljubljenost in ljubezen. Če ste v novem romantičnem razmerju in osebe ne poznate dobro, vendar se vam zdi popolna in do nje gojite močna čustva, ste verjetno zaljubljeni. Če ste nekomu predani na globoki ravni, se skupaj dobro počutite in med vama vladajo medsebojna intimnost, zaupanje in spoštovanje, ste verjetno zaljubljeni.

Kakšne so razlike med zaljubljenostjo in ljubeznijo?

Kako veste, ali gre za pravo ljubezen ali kratkotrajno strast? Obstajajo številni namigi. Ne morete biti v celoti v obeh stanjih hkrati, čeprav je v istem razmerju mogoče doživeti obe.

Če ste na začetku razmerja očarani nad novo osebo ali menite, da ste doživeli ljubezen na prvi pogled, obstaja verjetnost, da ste zaljubljeni. Ko vas navdušujeta romantika in fantazija o tem, kdo je ta oseba, ste zaljubljeni.

Za zaljubljenost so značilni evforija, nerazumni občutki, poželenje in površnost. Nekateri ljudje trdijo, da so zaljubljeni in da jim srce v enem trenutku razbija, v naslednjem pa so potrti in depresivni. Izgubljajo spanec ali nimajo apetita. Med zaljubljenostjo se lahko zaradi sproščanja noradrenalina poveča tudi srčni utrip ter se počutite vzburjeno in tesnobno.

Ko ste zaljubljeni, pa na življenje gledate skozi drugačno optiko. Pojavita se umirjeno spoznanje in povezanost. Spoznali ste dobre in slabe lastnosti svojega partnerja, ta pa pozna vaše pristne lastnosti.

Zdrava razmerja sestavljajo pari, ki imajo odprto komunikacijo, poštenost, spoštovanje, naklonjenost in predanost partnerju, kar je tisto, kar imate, ko ste zaljubljeni. Če gojite zdravo navezanost, potem ste resnično v stanju ljubezni.

Zanimivo je, da imajo zaljubljeni pogosto tudi čudovito prijateljstvo. Znanstvena raziskava o vrednosti prijateljstva v romantičnih razmerjih je pokazala, da so bili partnerji, ki so posebej cenili svoje prijateljstvo, bolj naklonjeni, predani in v podporo svojim pomembnim drugim kot tisti, ki se niso imeli za prijatelje.

Rezultati študije so pokazali, da je vrednotenje te prijateljske komponente odnosa močan pozitiven napovednik ljubezni, spolnega zadovoljstva in romantične predanosti.

Kateri so znaki zaljubljenosti in ljubezni?

Če želite razlikovati med obema čustvenima stanjema, je tu dober začetek. To so znaki, da ste v nekoga zaljubljeni:

 • Prijateljem poveste, da ste zaljubljeni do ušes.
 • Hitro končate z željo po tej osebi in morda postanete celo obsedeni.
 • Ste omamljeni, ves čas preveč razmišljate in ste tesnobni brez nje.
 • Pojavljajo se fizične manifestacije, kot so potne dlani in nervozen želodec.
 • V mislih si ustvarjate fantazije o tem, da bi bili z njo.
 • O osebi imate idealizirano vizijo in verjamete, da je popolna.
 • Imate površno razmerje.

Opazili boste, da so vsi naslednji znaki za ljubezen nasprotni tistim, ki so navedeni zgoraj za zaljubljenost. Za določitev pogostih znakov ljubezni si oglejte spodnji seznam:

 • Prijateljem poveste, da ste resno zaljubljeni v to osebo.
 • Vaša čustva se razvijajo počasi.
 • S to osebo se počutite zadovoljni in sproščeni, ko je ni v bližini.
 • Čeprav ste veseli, ko jo vidite, niste živčni, zaskrbljeni ali zmedeni.
 • Ustvarjate resnične scenarije o vajini skupni prihodnosti.
 • O tej osebi imate realistično vizijo in jo imate radi kljub njenim napakam in nepopolnostim.
 • Imate globok odnos, ki temelji na skupni intimnosti, ranljivosti in zaupanju.

Ali lahko zaljubljenost preraste v ljubezen?

Zaljubljenost je lahko prva stopnja ljubezni. Vendar to ne pomeni, da mora vsakdo doživeti adrenalinski naval zaljubljenosti, preden napreduje v ljubezen. Če pa ste v fazi zaljubljenosti, bodite prepričani, da lahko kasneje vodi v bolj stabilno in zrelo stanje.

Težava je v tem, da nekateri ljudje radi občutijo strasten vzpon zaljubljenosti. Postanejo odvisni od vznemirljivih začetkov in faze zaljubljenosti. Sprijaznimo se s tem. Ko osebe še ne poznate, ste se podali na vznemirljivo pustolovščino. Ljubezen lahko postane zasvojenost na enak način, kot so zasvojenost povzročale droge. Zasvojenost z ljubeznijo, pri kateri v resnici ne gre za pravo ljubezen, je disfunkcionalna modalnost.

V raziskavi, v kateri je sodelovalo 300 udeležencev, ki so bili v romantičnih razmerjih, so znanstveniki analizirali dejavnike, povezane z zasvojenostjo z ljubeznijo, pri čemer so posebno pozornost namenili vzorcem navezanosti odraslih in samospoštovanju. Udeleženci so izpolnili spletno anketo, ki je vključevala kratko obliko vprašalnika o odvisnosti od ljubezni, vprašalnik o odnosih in Rosenbergovo lestvico samospoštovanja.

Če želite preiti iz zaljubljenosti v ljubezen, morate biti pripravljeni upočasniti in se poglobiti. Morali boste biti odprti, deliti ranljivosti in slabosti ter opustiti fantazije. Ko boste spoznali, kdo je vaš partner v resnici, in mu dovolili, da spozna, kdo ste v resnici vi, se boste morda zaljubili.

Kako ostati zaljubljen v partnerja – na zdrav način

V pristni ljubezni z drugim partnerjem delite svoje vrednote, upe in sanje. Drug na drugega se lahko zanesete v kriznih situacijah in drug drugega spodbujate v lepih časih. Lahko se dobro počutita drug z drugim in se dolgoročno posvečata razmerju.

To ne pomeni, da ne morete ostati zaljubljeni v svojega partnerja. Svoje razmerje lahko še vedno popestrite in ga ohranjate vznemirljivega. Obstaja nekaj presenetljivih načinov za izboljšanje vajinega razmerja, kot so avanturistični zmenki in izbira novih izkušenj, ki vaju bodo spominjale na dneve zaljubljenosti.

Raziščite fizične in nefizične načine za povečanje spolne intimnosti. Osredotočite se na spolno kemijo, igranje vlog in fantazije. Spomnite se lahko tudi svoje ljubezenske zgodbe, vključno s tem, kako ste se prvič spoznali in kdaj ste prvič začutili privlačnost do partnerja. Sprehodi po poti spominov vas lahko spomnijo na vašo povezanost in ponovno podžgejo strast.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja