Kakšen mora biti trener?

Kdo je trener?

Trener pomaga ljudem izboljšati življenje in napredovati na različnih področjih življenja. Strankam pomaga postaviti cilje in jih doseči. Večini ljudi, ki se v življenju počutijo obtičali ali so nezadovoljni, je skupno nekaj stvari: nikoli se niso počutili slišane ali menijo, da ne morejo uresničiti svojih sanj. Trener je čudežen pri iskanju orodij za oblikovanje in izvajanje načrtov za prihodnost.

Poklic je nastal v Združenih državah Amerike in izhaja iz športne kulture. Trenerji tam močno motivirajo športnike in poskušajo doseči njihov polni potencial. Toda danes trener in trener nista isto. Kaj počne trener?

Njegova naloga je najti in sprostiti potencial stranke. Trener spozna cilje posameznika in mu jih pomaga doseči. Ne le, da vas motivira za ukrepanje, temveč vam nudi tudi najnujnejša orodja, ki lahko olajšajo celoten proces. Zaradi tega se ljudje, ki ne morejo biti to, kar si želijo biti, odprejo in uresničijo. Najpomembneje je, da odkrijete skrite možnosti.

Trener vodi razgovore ne le individualno, temveč tudi v skupinah, pomoč pa se nanaša tako na osebno kot poklicno življenje. Imenujemo ga varuh in osebni vodnik. Vendar ne daje ukazov kot trener, čeprav mnogi trenerji združujejo ti dve funkciji.

Kakšen mora biti trener?

Zaradi specifične narave dela mora imeti trener številne funkcije, ki olajšajo opravljanje poklica in ga naredijo resnično učinkovitega.

Oseba, ki želi postati trener, mora znati predvsem poslušati in biti odprta do ljudi, jim vlivati zaupanje in ceniti komunikacijo z njimi. Pomembno je tudi, da ste zelo potrpežljivi in da verjamete v druge ljudi. Kdor želi delati kot coach, se mora zavedati, da mora nenehno poglabljati svoje znanje o osebnem razvoju ali psihologiji.

Kdaj lahko pomaga trener?

Namen srečanj s članom stroke je lahko strokovni in osebni razvoj, pripravljenost na izvajanje načrtov, učenje prevzemanja odgovornosti za svoja dejanja, izkoriščanje svojih potencialov in širjenje obzorij.

Kje dela trener?

V večini primerov trener vodi svoje podjetje in deluje pod svojo blagovno znamko, včasih pa podjetja zaposlijo lastne trenerje.

Trener – kako postanete trener?

Pravzaprav lahko trener postane vsak, ne glede na izobrazbo, vendar če želite danes zgraditi svojo zaupanja vredno blagovno znamko, potrebujete pravo usposabljanje. Ljudje, ki želijo pomoč trenerja, bi se verjetno raje zaupali v roke strokovnjaka.

Danes je na trgu veliko usposabljanj in tečajev, ki jih je vsekakor vredno izkoristiti. Pridobivanje diplom in spričeval vzbuja zaupanje pri strankah.

Kakšna znanja mora imeti trener?

Večina veščin coachinga, ki jih bomo izpostavili v tem članku, je očitnih, nekaterih pa ljudje ne povezujejo nujno z vlogo coacha. Vse te veščine so ključne za področje coachinga in z večino od njih se boste razlikovali od svojih kolegov.

 • 1. Poslušajte: včasih je najpomembnejša stvar, ki jo lahko naredite za stranko, da se počuti slišano. Če stranki pozorno prisluhnete, vam bo bolj pripravljena zaupati svoje življenjske težave.
 • 2. Zagotavljanje smiselnih povratnih informacij: Ne glede na to, v katero nišo coachinga boste usmerili svojo kariero, bo sposobnost zagotavljanja smiselnih povratnih informacij bistvena za delo coacha. Ali stranka prevzame odgovornost za rezultate coachinga, je odvisno od tega, kako dobro znate dajati povratne informacije.
 • 3. Odgovornost strank: Če želite ljudem pomagati pri rasti, morate kot coach prepoznati njihova negativna vedenja. Če stranki ne morete pomagati prevzeti odgovornosti za svoja dejanja, ne morete biti učinkovit trener.
 • 4. Opazovanje: Če ste stranko učinkovito poslušali, lahko začnete opažati globoko zakoreninjene vzroke, ki ustvarjajo ovire za težave v življenju vaše stranke. Če ste to storili pravilno, boste lahko stranki zagotovili veliko učinkovitejše smernice.
 • 5. Komuniciranje: Ne glede na to, kdo je vaša stranka, potrebujete orodja za pravilno komuniciranje z njo, da lahko pogovor vodite samozavestno. Nesporazumi lahko ovirajo napredek vaše stranke.
 • 6. Pravi čas: dovolite stranki, da raste v tempu, ki ji ustreza, ne pritiskajte nanjo in ne odlašajte.
 • 7. Organizirajte se: to je pomembno za vašo produktivnost. Če niste organizirani, ne boste mogli imeti vsega na dosegu roke. Prepričajte se, da so podatki o strankah in načrti za rast dobro urejeni, tako da boste do njih zlahka dostopali, ko jih boste potrebovali.
 • 8. Empatija: Empatija je verjetno ena najpomembnejših veščin, ki jih trener potrebuje. Če se ne morete vživeti v stranko, vam ne bo mogla zaupati. Brez te vezi zaupanja in razumevanja ne boste dobili vseh informacij, ki jih potrebujete za rast stranke.
  Konec koncev, kdo bi želel brezčutni ali nezainteresirani osebi povedati o svojih največjih težavah in neuspehih? Ne pozabite, da ste tu zato, da pomagate strankam. Če ne znate sočustvovati, potem ste v napačni panogi.
 • 9. Upoštevajte etični kodeks: v tej panogi so vam zaupane najgloblje skrivnosti in čustvena ranljivost vaših strank. Vaša dolžnost je, da ohranite zaupnost vseh podatkov vaše stranke.
 • 10. Pohvala: Kot trener morate biti včasih osebna navijaška skupina za svoje stranke. Podajte pozitivne povratne informacije o dejanjih in vedenju, da boste v stranki okrepili zaupanje. Praznujte vsak majhen uspeh stranke. To ga bo spodbudilo, da bo s pozitivno spodbudo dosegel še več.
 • 11. motivacija: Kot smo že povedali, je motivacija strank pomemben del vašega dela. Če jim boste dali dovolj motivacije, se bodo po najboljših močeh potrudili, da se bodo programa držali in tako poskrbeli za njegov večji uspeh.
 • 12. Opolnomočenje: če lahko kot coach zagotovite stranki dovolj podpore, ji lahko omogočite ne le večji nadzor nad svojim življenjem, temveč jo tudi naučite, da sama premaguje podobne ovire.
 • 13. Uporabite svojo intuicijo: Včasih najboljše ravnanje ni tisto, ki se je v enakih situacijah že tradicionalno obneslo. Vsaka oseba je edinstvena in tudi njene težave so edinstvene. Ko boste pridobili izkušnje, boste bolje razumeli, kako najbolje pomagati svojim strankam. Zaupajte svojim instinktom in jim sledite.
 • 14. Bodite energični: Večina ljudi, ki se počutijo poražene v življenju, morda čuti tudi pomanjkanje motivacije, energije ali želje, da bi kaj spremenili. Vaša energija je lahko gonilna sila, ki ljudem pomaga spremeniti pogled na svet. Če je vaša energija visoka, je lahko nalezljiva v najboljšem pomenu besede.
 • 15. Bodite pozitivno naravnani: če ste v tej panogi negativno naravnani, imate negativen ton ali pristop, ne morete pomagati nikomur. Veliko je mogoče storiti zgolj na podlagi pozitivnosti. Biti morate zgled vedenja. Če pričakujete, da bodo vaše stranke pozitivne, morate biti pozitivni najprej sami.
 • 16. Bodite ustvarjalni: v tej panogi je zelo malo prehodov. Ni pravil ali strogih zakonov, ki bi določali, kako se lahko oseba počuti bolje. To ni natančna znanost, temveč ustvarjalna oblika, ki vam omogoča, da ugotovite, kako to najbolje storiti. Bodite ustvarjalni. Nikoli ne veste, kaj bi lahko delovalo.
 • 17. Bodite zanimivi: naj se sliši še tako neumno, vas morajo resnično zanimati potrebe, neuspehi, uspehi, rast, dosežki in težave vaše stranke. Če vas ne zanima, bo težko uprizoriti čustva.
 • 18. Bodite samozavestni: Tudi v tem primeru velja “delaj kot jaz”. Če ste dovolj samozavestni, se bo to odražalo v tem, kako vaše stranke vidijo svoj uspeh. Poleg tega se boste morali v tej vlogi večino svojega življenja posvetiti drugim ljudem. Če niste prepričani vase, se ne boste mogli osredotočiti nanje in vas bo mikalo govoriti o sebi. To je pri tem delu škodljivo.
 • 19 Zavedajte se: Poskušajte se nenehno učiti novih veščin na svojem področju dela. Več kot veste, več lahko ponudite svojim strankam. Biti strokovnjak ni nikoli slabo.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja