Počnite, kar vas straši: Postavljanje ciljev za uspeh

Zadnji dve leti imam isto novoletno odločitev: Vsak mesec naredite tri stvari, ki vas strašijo. Tudi pri teh ciljih nisem strog, lahko so tako majhni, kot je naročilo pice po telefonu, ali tako veliki, kot je prijava na predstavitev pred 100 ljudmi. Ne bom vam lagala – včasih so te naloge težke. Odpravijo vas iz območja udobja in odvzamejo vam varnostno mrežo. Toda prav v tem je čar in ta stalna odločitev še naprej spreminja moje življenje in upam, da bo navdihnila tudi vas, da spremenite svoje.

V duhu meseca zgodovine žensk in opolnomočenja žensk si upam, da si pripravite svoj mesečni izziv, ki bo osredotočen na izboljšanje sebe. Lahko je akademski, fizični, čustveni, mentalni, karkoli, za kar menite, da vas bo ob koncu meseca naredilo boljše. Za začetek vam bom predstavila, kako si vsak mesec postaviti dosegljive cilje in kako lahko ti cilji prerastejo v dolgoročne cilje, ki vas bodo pripravili na uspeh v življenju.

Začnite z majhnimi cilji

Najboljši način, da dosežete svoje cilje in se navdihnete za nadaljnje delo, je, da poskrbite, da bodo vaši prvi cilji dosegljivi. Morda veste, da bo eden od vaših prihodnjih ciljev končno deliti umetniško delo, ki ste ga ustvarili, pred množico ljudi ali skočiti s padalom. Ni nujno, da takoj na začetku uresničite “velike” cilje. Za začetek pojdite sami ven na kosilo ali priredite predstavitev v razredu. Če začnete počasi in uporabite naloge, ki so že na vašem seznamu opravil, lahko začnete spoznavati, da ste sposobni narediti več, kot ste mislili, in se lotite nekaterih strašnejših ciljev.

Spremljajte dogajanje

V svoji sobi imam steno s samolepilnimi listki, na kateri spremljam cilje vsakega meseca. Ne le, da me to drži pri odgovornosti za cilje, ki sem jih načrtovala in nisem uresničila, ampak me tudi vsakodnevno opominja, da zmorem težke stvari (hvala Glennonu Doylu Untamed). Zato poiščite način, ki vam ustreza, da načrtujete naloge, ki jih želite opraviti, in zapišete opravljene, ki ste jih končali, pa naj bodo to zapiski v telefonu ali črtala na tabli. Zaradi procesa zapisovanja ciljev in tega, da jih imate na mestu, ki ga lahko vidite vsak dan, bo večja verjetnost, da jih boste dosegli! Eden od mojih nasvetov je, da jih delite s svojimi prijatelji. Pogosto vas bodo spomnili na cilje, ki jih želite doseči, nato pa bodo vaši največji navijači, ko jih boste dosegli. To je koristno za obe strani!

Razmišljajte zunaj okvirov

Vaši mesečni cilji so lahko kakršni koli, in to kar koli. Na primer, vse v svojem življenju načrtujem do potankosti (ima še kdo urne planerje ali samo jaz?). Eden od mojih lanskih ciljev je bil preživeti en dan spontano. Zame je bilo enako strašljivo in osvobajajoče, če nisem natančno vedela, kako bo potekal moj dan. Če vas je torej strah vzeti si dan zase, ker mislite, da bi lahko zaostali, to storite! To lahko absolutno šteje kot nekaj, kar vas straši, zato si vzemite čas, da se s tem soočite in se začnete učiti nekaj o sebi.

Bodite prijazni do sebe

Želela sem si, da bi ta letna resolucija vsebovala strogo tri cilje na mesec, vendar včasih življenje postane nekoliko noro in to ni izvedljivo. To je v redu. Pri tem procesu si bodite milostni, pa naj bo to samo en cilj na mesec ali pa cilj na pol, v vsakem primeru je dosežen napredek in to je pomembno. Prav tako praznujte svoje dosežke! Težko je delati stvari, ki vas strašijo, zato se vsakič, ko dosežete cilj, potrepljajte po hrbtu in si vzemite trenutek, da si rečete: “To mi je uspelo.”

Postavljanje dolgoročnih ciljev za uspeh

Ta okvir za določanje ciljev se lahko uporablja v različnih vidikih, zlasti v poklicnem življenju, drugih daljših časovnih obdobjih. Želite v dveh letih napredovati? Postavite si nekaj daljših ciljev, s katerimi boste korak za korakom prišli do tega cilja. Želite biti v tem semestru na dekanovem seznamu? Na začetku semestra načrtujte cilje za pridobivanje petic in nato te izpite uničite. Če ste osredotočeni in odločni, lahko dosežete vsak cilj, ki si ga zastavite na katerem koli področju svojega življenja. Zato se ne bojte zapisati nečesa, kar si želite in se morda zdi nedosegljivo. Korak za korakom, cilj za ciljem, boste prišli do cilja z občutkom izpolnjenosti in samozavesti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja