Sodobna ženskost: Zakaj je biti netradicionalen tako stresno?

Kot ženska boste ob določenih mejnikih vedno čutili navdušenje: zaroko, poroko in otroke. Preprosta objava na družabnih omrežjih, ki napoveduje kateregakoli od teh dogodkov, bo prinesla odziv za odzivom “čestitk”, ki jih bodo izrekli vsi, od vaše bližnje tete do nekoga, s katerim se niste pogovarjali že deset let. “Poglej te,” se zdi, da njihova podpora pravi: “Počneš, kar bi moral. Ne bi mogli biti bolj ponosni.”

Teža in navdušenje, ki ju pripisujemo tem tradicionalnim potem žensk, sta pogosto veliko pomembnejša od njihovih dosežkov na katerem koli drugem področju. Vendar so ženske veliko več kot le njihova sposobnost najti partnerja in se razmnoževati. Kot je najbolje povedala Jo March, avtorica knjige Little Women: “Ženske imajo um in dušo, pa tudi srce. Imajo ambicije in talent, pa tudi lepoto. Tako slabo mi je od ljudi, ki pravijo, da je ljubezen vse, za kar je ženska primerna.”

Preden se poglobimo v družbena in notranja vprašanja poudarjanja družinskih dosežkov žensk, je treba nekaj pojasniti. Nič od tega ne pomeni, da to niso mejniki, za katere si je vredno prizadevati in jih praznovati. Gre zgolj za to, da niso edino, za kar je treba ženskam ploskati, in da to niso obvezni koraki, bodisi v določenem časovnem obdobju bodisi kdaj koli, da bi imela srečno, izpolnjeno in uspešno življenje.

“Naša družba odlično sporoča, da se morajo ženske držati smernic strogega, heteronormativnega binarnega spola in izpolnjevati določena merila, da bi bile v družbi cenjene,” pravi Saba Harouni Lurie, LMFT, ATR-BC, lastnica in ustanoviteljica podjetja Take Root Therapy. “Poročiti se in imeti otroke sta normi v naši družbi. To so družbeno predpisana merila, ki jih mnogi sprejmejo brez pomisleka.”

Sodobne ženske se opirajo na delo generacij, ki so se borile proti tem normam. Po podatkih raziskovalnega centra Pew Research Center se je delež neporočenih žensk, starih od 25 do 54 let, povečal z 29 % leta 1990 na 36 % leta 2021. V istem časovnem okviru in starostni skupini se je zmanjšal tudi delež vseh poročenih odraslih s 67 % na 53 %.

Vendar pa to ne gre brez občutkov stresa zaradi netradicionalnega delovanja. “Veliko raziskav kaže na to, da je vpliv primerjanja povezan z občutki strahu, sramu in krivde.1 Primerjanje vpliva na to, kako se imamo radi, in redko upošteva osebne izkušnje,” pravi Kiana Shelton, licencirana klinična socialna delavka pri družbi Mindpath Health. “Življenjske poti so prav tako edinstvene kot naši prstni odtisi in ni ene same neposredne ali pravilne poti.”

Potrjevanje poti do sebe

Ste prijateljem ali družini povedali o napredovanju ali selitvi in naleteli na mlačne odzive ali pa je tema hitro prešla na novega otroka tako in tako? Kako se z njimi pogovoriti o tem, bomo prebrali, vendar se najprej posvetujmo sebi. Te odločitve sprejemate z razlogom.

Vzemite si čas in si redno potrjujte, zakaj so te poti prave za vas. “Glede na to, kako deluje naša družba, se lahko pogosto počutite nerazumljene in drugi lahko izpodbijajo vašo časovnico,” pravi Lurie. “Če boste ostali povezani s svojimi prepričanji in vizijo ter potrjevali svoje odločitve, vam bo to, upajmo, pomagalo prebroditi vse zahtevne situacije ali odnose.”

Lurie še priporoča, da poiščete podobno misleče posameznike, ki vam bodo v oporo. Te osebe so lahko vaši sodelavci in že obstoječi prijatelji, morda pa bo treba vzpostaviti stik z novimi skupinami, kot so skupnosti na vašem področju.

Pogovor z bližnjimi o svojih prednostnih nalogah

Nikoli ne boste mogli popolnoma spremeniti prepričanj in izjav drugih ljudi. Kljub temu lahko pogovor z ljudmi v vašem življenju o ciljih, ki so za vas pomembni – še posebej, če je njihov odnos negativen – nekaj spremeni.

Deluje lahko tudi preusmeritev. Ko vas nekdo vpraša, kdaj se boste ustalili, poskusite: “Cenim vaše zanimanje za moje načrtovanje družine, vendar zdaj ni pravi čas za pogovor. Vseeno pa bi vam z veseljem povedala več o svojem prihajajočem potovanju z nahrbtnikom po Evropi,” pravi Angela Sitka, licencirana zakonska in družinska terapevtka.

Hkrati ne domnevajte, da delujejo z zlonamernim namenom. Pogovor začnite z besedami, kot so: “Počutim se zadržano, da bi s teboj delil dobre novice,” pravi Shelton. “Ustvarja se priložnost, da z vami deli, kako se zdi, da so vaši poklicni napredki ali potovalne dogodivščine omalovaževane, ker nimate otrok ali niste poročeni. Ljudje v našem življenju bodo pogosto šokirani, ko bodo prejeli to informacijo.”

Druga taktika je priznanje, da prihajajo iz kraja zaskrbljenosti, vendar bi namesto tega raje govorili o X stvareh, ki ste jih dosegli, dodaja Sitka. To je manj konfrontacijsko in spremeni temo.

Kako se soočiti z lastnimi družbenimi predsodki

Obstaja verjetnost, da tudi vi niste povsem krivi za utrjevanje teh pripovedi – notranje družbene pristranskosti so lahko globoko zakoreninjene. Glede na to ocenite sporočilo, ki ga pošiljajo vaša dejanja in besede ali njihovo pomanjkanje. Pomemben vidik tega je odstranitev predpostavke, da si vsaka ženska, ki jo srečate, v prihodnosti želi partnerja in otrok. Namesto tega jih vprašajte o njihovih načrtih na splošno, pravi Lurie.

Sitka vas namesto tega spodbuja, da ste “radovedni in sprašujete o ženskih prioritetah, željah, hotenjih in potrebah, namesto da predvidevate, da veste, kaj je zanje pomembno”. Praznujte z njimi tudi druge priložnosti, ne le otroške zabave in poroke. Ali je vaša prijateljica najela čudovito novo stanovanje ali kupila lep avto? Se je vaša sestrična vpisala na najboljšo podiplomsko šolo? Vprašajte jih, ali bi to radi proslavili, in se ob tem čudovito zabavajte.

Poleg tega pomagajte odpraviti prepričanje, da je partner najpomembnejši odnos v življenju posameznika. “Premišljeno vključevanje širšega kroga ženske družbene skupnosti na srečanja je lahko preprost, a učinkovit način, kako pokazati, da prepoznavate ženske, ki so v različnih življenjskih obdobjih,” pravi Sitka.

“Na primer, vabila na poroke ali zabave bi lahko vključevala možnost, da ženske s seboj pripeljejo pomembne osebe v svojem življenju – najboljše prijateljice, tesne sodelavke, sorojence – in ne le pomembne osebe.”

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja