Ali otroci razumejo razliko med domišljijo in resničnostjo?

Majhni otroci so pogosto potopljeni v domišljijo, zato starši, učitelji in celo znanstveniki pogosto menijo, da ne morejo razlikovati med resničnostjo in neresničnostjo. Vendar pa raziskave kažejo, da otroci bolj premišljujejo o razlikah med fantazijo in resničnostjo, kot se morda zdi odraslim.

Dejansko otroci pri odločanju o tem, ali je nekaj resnično ali ne, uporabljajo številne enake znake kot odrasli. Čeprav torej majhni otroci ne morejo tako uspešno razlikovati med fantazijo in resničnostjo kot odrasli, pa so z napredovanjem v razvoju in pridobivanjem več znanja o svetu tega vedno bolj sposobni.

Kako otrokov razvoj vpliva na razumevanje fantazije in resničnosti

Otroci se okoli drugega leta starosti začnejo igrati pretvarjanje. Verjamejo tudi v domišljijska bitja, kot sta Božiček in velikonočni zajček, ter imajo pogosto namišljene prijatelje. In res imajo majhni otroci težave pri razlikovanju med domišljijo in resničnostjo.

Med tretjim in desetim letom starosti pa otroci postopoma postanejo bolj zahtevni pri razumevanju razlik. Predšolski otroci na primer običajno verjamejo, da je vse, kar vidijo na televiziji, resnično, vendar že pri petih ali šestih letih razumejo, da če nekaj krši fizično resničnost, na primer posebni učinki ali animacija v njihovih priljubljenih televizijskih programih, to ni resnično.

Med petim in osmim letom starosti se zmanjša zanimanje otrok za igranje pretvarjanja in manj verjamejo v domišljijske like.1 Nato se med osmim in dvanajstim letom starosti vse bolj osredotočajo na realizem in poskušajo razumeti resnični svet prek svojih igrač, iger in zabave.

Pravzaprav v tej fazi otroci postanejo kritični do televizijskih oddaj, ki se ne zdijo realistične. Približno v tem času otroci postanejo manj zainteresirani za igranje pretvarjanja.

To je razvidno iz ene od raziskav3 o otroškem dojemanju izmišljenih televizijskih likov. Raziskava je pokazala, da so štiriletni udeleženci verjeli, da je Veliki ptič iz Sezamove ulice resničen. Vendar so 5- do 6-letni udeleženci vedeli, da je Veliki ptič človek v kostumu, saj so spoznali, da lik krši fizično resničnost.

Po drugi strani pa je študija pokazala tudi, da ker izmišljena družina v igrani televizijski oddaji, kot so Dunphysovi v oddaji Sodobna družina ali Bradyjevi iz serije The Brady Bunch, ne krši fizične resničnosti in je celo podobna nečemu, kar otroci poznajo, so otroci, stari 9 in 10 let, še vedno verjeli, da je tovrstna televizijska družina resnična.

Po katerih znakih otroci razlikujejo med domišljijo in resničnostjo?

Raziskave so pokazale, da otroci in odrasli pri razlikovanju med fantazijo in resničnostjo uporabljajo podobne metode in se zanašajo na podobne znake. Te metode in namigi so obravnavani v nadaljevanju.

Ocenjevanje konteksta

Ko odrasli dobimo nove informacije, presojamo resničnost teh informacij na podlagi konteksta, v katerem jih najdemo.

Čeprav je danes, ko je virov informacij toliko, da različni ljudje različne vire ocenjujejo kot bolj ali manj zanesljive, to še vedno bolj zahtevno, bi se morali na splošno strinjati, da moramo biti skeptični do informacije, če preberemo o odkritju vesoljcev na blogu, za katerega še nikoli nismo slišali.

Nasprotno pa bi morali biti bolj nagnjeni k temu, da verjamemo novici, če jo preberemo na spletnem mestu agencije NASA.

Študija, v kateri so sodelovali 3- do 6-letni otroci, je pokazala, da otroci uporabljajo kontekstne namige tudi takrat, ko jim pripovedujejo o živalih, ki jih ne poznajo. Če so slišali, da so nove živali zbirali zmaji ali duhovi – fantastični kontekst -, so manj verjetno verjeli, da živali resnično obstajajo, kot če so jim povedali, da jih uporabljajo zdravniki ali znanstveniki – znanstveni kontekst. Ti rezultati so se pokazali pri udeležencih, starih štiri leta.

Obstoječe znanje

Ko odrasli naletimo na nove informacije, jih primerjamo z znanjem, ki ga že imamo. Če to, kar vemo, podpira novo informacijo, se odločimo, da je verjetna.

Če pa informacija ni smiselna glede na to, kar že vemo o svetu, jo bomo zavrnili kot neresnično.

Raziskave, v katerih so sodelovali otroci, stari od 5 do 8 let, so pokazale, da tudi otroci uporabljajo svoje obstoječe znanje za presojo zanesljivosti novih informacij5 , razlika je le v tem, da so otroci pridobili manj znanja o svetu kot odrasli.

Poleg tega so odrasli nagnjeni k temu, da otrokom pripovedujejo zgodbe o čarobnih dogodkih in fantastičnih bitjih, kot so govoreči volkovi, hiše iz sladkarij in predebeli moški, ki se spuščajo po dimnikih in za božič prinašajo darila. Zato so otroci bolj pripravljeni verjeti v fantazijo.

Z odraščanjem in pridobivanjem znanja pa so otroci sposobni natančneje razlikovati med fantazijo in resničnostjo.

Ocenjevanje strokovnosti

Seveda je veliko informacij, ki so jim izpostavljeni odrasli in otroci, rezultat srečanj z drugimi ljudmi. Vendar ne verjamemo vsakomur. Odrasli bomo veliko bolj verjetno verjeli, da določena vrsta hrane ni dobra za nas, če bomo to slišali od znanca zdravnika na omrežju LinkedIn, kot če bomo to slišali od prijatelja na Facebooku, ki je teoretik zarote.

Raziskave so pokazale, da otroci ravnajo enako. Ko so se morali otroški udeleženci študije odločiti, ali je nova vrsta ribe resnična ali ne, so bolj verjetno verjeli, da žival obstaja, če je to trdil oskrbnik živalskega vrta, torej nekdo, ki bi veljal za strokovnjaka, kot če je to trdil kuhar, ki ni strokovnjak.

Kako lahko odrasli pomagajo otrokom, da se naučijo razlikovati med domišljijo in resničnostjo?

Otroci vedo, da so odrasli bolj kompetentni od njih, zato bodo verjetneje verjeli informacijam, ki jim jih posredujejo odrasli, kot informacijam, ki jih posredujejo drugi otroci. Zato lahko odrasli pomagajo otrokom, da se naučijo razumeti razliko med domišljijo in resničnostjo.

Starši in skrbniki lahko med pripovedovanjem zgodb, branjem, gledanjem televizije, filmov ali interakcijo s spletnimi vsebinami dajejo smernice tako, da odgovarjajo na otrokova vprašanja in pomagajo zmanjšati nesporazume o tem, kaj je resnično in kaj ne. Programi medijske pismenosti, če so na voljo, lahko otrokom pomagajo, da se naučijo razlikovati med domišljijo in resničnostjo.

Če vaš otrok verjame v Božička ali velikega ptiča, psihologinja Jacqueline Woolley pravi, da ni razloga, da bi ga od tega odvračali. Otroci ne začnejo nezaupati odraslim, ko se naučijo, da ti fantazijski liki niso resnični.

Poleg tega imajo otroci z vključevanjem v te like priložnost, da razvijejo sposobnost razlikovanja med fantazijo in resničnostjo. Poleg tega so otroci tako ali drugače do zgodnje adolescence pridobili dovolj znanja in dozoreli, da je njihova sposobnost razlikovanja med fantazijo in resničnostjo podobna sposobnosti odraslih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja