6 načinov, kako postati prijaznejši človek

Biti prijazen do drugih je pomemben način širjenja prijaznosti in pozitivnosti. Raziskave kažejo, da lahko takšno prosocialno vedenje poleg koristi za druge izboljša tudi vaše duševno počutje.

Kako postati prijaznejši človek

Postati prijaznejši človek ni tako težko, kot si morda mislite. Obstajajo stvari, ki jih lahko storite, da v vsakodnevnih odnosih z drugimi pokažete sočutje, empatijo in prijaznost.

Delujte prijazno

Biti prijazna oseba pomeni delovati prijazno, raziskave pa kažejo, da lahko prijaznost pozitivno vpliva na vaše možgane. Posamezna prijazna dejanja sprožijo sproščanje oksitocina in endorfinov ter spodbujajo nastajanje novih nevronskih povezav.

Prijaznost je navada, ki se utrjuje sama po sebi. Želimo si dobrega počutja, ki ga prinaša prijaznost, zato lahko eno prijazno dejanje zlahka vodi k drugemu.

Izogibajte se pretirani kritičnosti

Težko je biti prijazen človek, če vas prežemajo negativne misli. Ko se vam zgodi, da nekoga kritizirate, poskusite prevzeti bolj pozitivno miselnost. Kako lahko spremenite situacijo in ste bolj optimistični?

Če na primer sodelavec naredi napako, se ustavite, preden kritizirate njegovo delo. Morda na njegovo napako poglejte kot na priložnost, da mu pomagate, namesto da se jezite nanj, ker ni popoln.

Bodite iskreni

Ostanite zvesti sebi in svojim vrednotam. Če ste iskreni, se lahko še vedno lepo izražate.

Biti prijazen ne pomeni, da ljudem nikoli ne rečete “ne” ali da počnete stvari, ki jih ne želite početi.

Postavljanje trdnih in poštenih meja pomeni, da skrbite za svoje duševno in čustveno zdravje.2 Biti prijazen do drugih je lahko bolj naravno, če se počutite varnega in spoštovanega.

Bodite prijazni do sebe

Način, kako ravnamo sami s seboj, vključno z našim samogovorom, ima pomembno vlogo pri tem, kako ravnamo z drugimi.3 Konec koncev, kako naj lepo ravnamo z drugimi, če ne ravnamo lepo s seboj?

Opazujte, kako se pogovarjate sami s seboj in kako se odzovete, ko gre kaj narobe – se obtožujete ali kaznujete? Ali se kličete po imenih? Če vadimo potrpežljivost in prijaznost do sebe, bomo lažje prijazni do drugih.

Bodite odprtega duha

Življenje je polno sprememb. Ko se soočimo z idejami, situacijami ali ljudmi, ki nam niso znani, se lahko pojavijo negativna čustva, zaradi katerih je težko biti prijazen.

Odprtost je bistvena lastnost za učenje in sprejemanje informacij brez obsojanja.4 Odprtost uma vam lahko pomaga, da se premikate po neznanem ozemlju in pri tem ostanete mirni in sproščeni.

Veliko lažje je biti prijazen, če ste zadovoljni s seboj in svojim okoljem – tudi ob številnih spremembah, ki vam jih prinaša življenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja