Kaj je tehnika Pomodoro?

Če nekaj naredite pravočasno in to odkljukate s seznama opravil, je to lahko izjemno zadovoljstvo. Vendar pa je včasih težko opraviti stvari, če imate težave z upravljanjem svojega časa ali se počutite preobremenjeni zaradi količine dela, ki ga morate opraviti. V takem primeru je morda koristno uporabiti tehniko upravljanja časa, ki vam bo pomagala začeti in učinkoviteje upravljati svoj čas.

Tehnika Pomodoro

Tehnika Pomodoro je orodje za upravljanje časa, ki vključuje razdelitev delovnih nalog v 25-minutne intervale, imenovane pomodoro, pri čemer so med posameznimi intervali predvideni odmori.

To je nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri izvajanju tehnike Pomodoro:
 • Uporaba časovnika: Uporaba časovnika lahko pomaga zagotoviti, da boste ostali na pravi poti in ne boste prekoračili svojih intervalov.
 • Uporabite lahko staromodni kuhinjski časovnik in nastavite alarm za vsak interval in odmor. Če želite, lahko uporabite tudi aplikacijo časovnika na telefonu. Če delate na računalniku, imajo nekateri brskalniki tudi razširitve časovnika pomodoro.
 • Načrtujte svoje naloge: V pomoč je lahko načrtovanje nalog za dan in ocena, koliko intervalov pomodora potrebujete za vsako nalogo.
 • Kompleksne naloge na seznamih opravil razdelite na manjše dele, tako da jih boste zlahka razdelili v pomodro intervale.
 • Izkoristite odmore: Odmore izkoristite za pitje vode, prigrizek, razgibavanje, hitro meditacijo ali kratek sprehod. Te dejavnosti vam lahko pomagajo, da se boste počutili sveže, tako da boste po odmoru spet pripravljeni na delo.
 • Intervale prilagodite svojim potrebam: Če ste preizkusili tehniko Pomodoro in menite, da vam 25-minutni intervali Pomodoro ali 5-minutni odmori ne ustrezajo, lahko čas prilagodite tako, da vam bodo bolj ustrezali. V bistvu gre za to, da si določite dele časa, v katerih se osredotočite na delo, vmes pa si vzamete odmor, da sprostite um in se osvežite. Časomeri s prilagojenimi intervali in odmori se včasih imenujejo časomeri marinara.

Kako je bila razvita tehnika Pomodoro

Verjetno se sprašujete, kako je bila ta tehnika razvita in zakaj se časovni intervali merijo v enotah paradižnika. Tehniko Pomodoro je leta 1987 razvil Francesco Cirillo, ki na svoji spletni strani pojasnjuje, kako je nastala.

Kot univerzitetni študent, ki se je pripravljal na izpite, se je Cirillo težko osredotočil na knjige. S kuhinjskim časovnikom v obliki paradižnika (v italijanščini znan kot “pomodoro”) si je nastavil dvominutni časomer in se izzval, da ostane osredotočen le dve minuti.

Ko mu je uspelo, je nastavil časovnik na daljši interval in ugotovil, da mu je to pomagalo ostati osredotočen na nalogo. Eksperimentiral je z različnimi časovnimi presledki in ugotovil, da je idealno 25 minut dela, ki mu sledi 5-minutni odmor. Desetminutni intervali so bili prekratki, da bi lahko kaj naredil, enourni intervali brez odmora pa predolgi.

Pri razvoju tehnike je Cirillo želel učinkovito uporabiti čas in ga spremeniti v zaveznika, namesto da bi o njem razmišljal kot o zlobnem plenilcu, ki se ga je treba bati in se mu izogibati.

Prednosti tehnike Pomodoro

To so nekatere od prednosti tehnike Pomodoro:
 • Spodbuja osredotočeno delo: Razmejitev časovnega obdobja samo za delo vam lahko pomaga, da ostanete osredotočeni na svojo nalogo in prepreči, da bi vas odvrnile druge stvari, kot so preverjanje družbenih medijev, odpiranje pomivalnega stroja ali preusmeritev na drugo nalogo.
 • Pomaga vam začeti: Če imate veliko dela, se vam lahko včasih zdi, da je to preobsežno in ne veste, kje začeti. Tehnika Pomodoro vam pomaga pri organizaciji, saj naloge razdeli na manjše, lažje obvladljive dele, ki se jih lahko lotite enega za drugim.
 • Izboljša učinkovitost: Če ste nagnjeni k odlašanju ali vas zlahka odvrne pozornost, vam lahko tehnika Pomodoro pomaga bolje upravljati s časom, saj ste odgovorni sami sebi. Z njo lahko učinkoviteje izkoristite svoj čas in dosežete svoje cilje.
 • Zmanjša stres in tesnobo: Če se bliža rok, se vam lahko zdi, da je čas sovražnik, kar povzroča stres in tesnobo. Če imate okvir za upravljanje svojega časa, se lahko počutite bolj nadzorovani ter zmanjšate stres in tesnobo.

Slabosti tehnike Pomodoro

To so nekatere pomanjkljivosti tehnike Pomodoro:
 • Določeni intervali in odmori se včasih zdijo preveč togi in urejeni.
 • Če naloga traja dlje od določenega intervala, je lahko stresna.
 • Če se naloga konča pred določenim intervalom, se lahko zgodi, da se boste spraševali, kaj storiti.
 • Okvir ne upošteva prekinitev, na katere ne morete vplivati. Na primer, na delovnem mestu so lahko druge naloge ali sodelavci, ki zahtevajo vašo pozornost.

Zaključek

Če iščete strategijo za upravljanje časa, ki vam bo pomagala biti bolj produktivni in kar najbolje izkoristiti delovni dan, je vredno preizkusiti tehniko Pomodoro in preveriti, ali vam ustreza. Preizkusite lahko 25-minutne intervale s 5-minutnimi odmori ali pa intervale prilagodite svojim potrebam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja