Kako terapija z naravo pomaga pri duševnem zdravju

Čas je, da naravo vključimo v vsakdanje življenje. Čeprav intuitivno vemo, da opazovanje ptic in veveric v lokalnem parku na nas deluje pomirjujoče in nam daje dobro počutje, je vse več empiričnih dokazov o koristih terapije z naravo.

V tem članku je pojasnjeno, kaj vključuje terapija z naravo, kako lahko terapija z naravo koristi vašemu duševnemu zdravju in kako lahko vnesete naravo v svoje življenje, če ste slučajno obtičali v notranjosti.

Kaj je naravna terapija?

Terapija z naravo, ki jo imenujemo tudi ekoterapija, temelji na konceptu uporabe narave za pomoč pri zdravljenju, zlasti psihološkem. Namesto da bi uživali v naravnem okolju in imeli od njega koristi, vedno več časa preživimo pred zasloni in na spletu.

Ne preživljamo več toliko časa zunaj kot prej, da bi se razbremenili, sprostili ali napolnili z energijo. Morda ne kolesarimo več po travniku ali se igramo igre ob jezeru, kot smo to počeli v otroštvu.

Te prostočasne dejavnosti smo nadomestili z več časa, ki ga preživimo na družabnih omrežjih in v videoigrah. Posledice tega so, da smo stresna družba z različnimi duševnimi motnjami.

Zelena in modra terapija

Terapijo z naravo lahko slišite kot “zeleno nego”, “zeleno vadbo” ali “zeleno terapijo”. To je zato, ker je njena močna korist v preživljanju časa na zelenih površinah.

Vendar pa terapija z naravo vključuje tudi čas, preživet v bližini pomirjujočih modrih oceanov, modrih rek in modrih jezer. Bivanje v bližini vodnih okolij ima psihološko obnovitveni učinek. To nas spravlja v dobro voljo. Modra barva predstavlja tudi mir in spokojnost.

Projekt Blue Health je organizacija, ki je v 18 državah po Evropi izvedla študije o povezavi med modrimi prostori in zdravjem. Po anketiranju 18 000 ljudi so raziskovalci ugotovili, da se ljudje bolje počutijo v bližini vodnih poti.

Dejansko so dokazi pokazali pozitivno povezavo med večjo izpostavljenostjo modrim prostorom na prostem in zdravjem, zlasti v smislu koristi za duševno zdravje in dobro počutje.1 Zato so raziskovalci razširili svoje pojmovanje ekoterapije tudi na modre prostore.

Različni pristopi naravoterapije

Na voljo so vam številni terapevtski programi, ki temeljijo na naravi. Obstajajo sproščeni pristopi, kot so vrtnarjenje na dvorišču, sprehod po polju rož ali plavanje s cevjo v reki.

Terapija z naravo ali ekoterapija lahko vključuje tudi dejavnosti ali terapije, pri katerih vas formalno vodijo terapevti in usposobljeni vodje.

Tukaj je nekaj bolj formalnih vrst naravnih terapij:
  • Terapije, povezane s kmetovanjem, ki lahko vključujejo delo s pridelki, pogosto v skupnosti.
  • terapija s pomočjo živali, ki lahko vključuje igro s konji ali psi ali njihovo šolanje
  • pustolovska terapija, ki lahko vključuje rafting ali plezanje po skalah
  • terapija v divjini, ki pogosto pomaga skupinam najstnikov in mladih odraslih z vedenjskimi težavami
  • gozdna terapija, imenovana tudi gozdno kopanje, je zavestna praksa, pri kateri med sprehodom po gozdu uporabljate svojih pet čutil

Študija ugotavlja, da lahko narava izboljša duševno zdravje med pandemijo
Prednosti bivanja v naravi

Znanost kaže, da lahko izkoristimo zdravilne moči matere narave in pridobimo številne koristi za duševno zdravje. Vprašanje je, ali se udeležujemo tega, kar bi lahko bila enostavna in stroškovno učinkovita rešitev za naše težave.

Najnovejše raziskave na področju psihologije poglabljajo naše znanje o tem, kako je preživljanje časa v naravi poceni in zelo učinkovit način za izboljšanje različnih vidikov našega psihološkega počutja.

Večja sreča

Objavljenih je bilo veliko knjig in člankov o tem, kako povečati srečo. Eden od dokazanih načinov je preživljanje več časa v naravi.

Dr. Gregory Bratman, docent na Univerzi v Washingtonu, je v pregledu obsežnih predhodnih raziskav pomagal začrtati smer za oblikovalce politik. S svojo ekipo je želel ustvariti okvir za merjenje koristi za duševno zdravje, da bi lahko načrtovalci mest vključili naravno okolje v svoje prihodnje načrte.

V svoji študiji, objavljeni v reviji Science Advances, je Bratman s sodelavci našel dokaze, da je stik z naravo povezan s številnimi koristmi, vključno s povečanjem sreče, dobrega počutja, pozitivnih socialnih interakcij in občutka smiselnosti življenja.

Manjša tesnoba, stres in depresija

Ker anksioznost, stres in depresija zdaj zaskrbljujoče pogosto prizadenejo ameriške študente, so v drugi študiji preučili 14 že objavljenih študij, ki so vključevale odrasle v študentski dobi. Z naravo bogato okolje je nedvoumno pripomoglo k zmanjšanju duševnih stisk.

Študija je primerjala študente v urbanih območjih s tistimi v naravnih okoljih. Razkrila je tudi, kako malo časa je bilo potrebnega, da je vplivalo na te študente.

Pokazalo se je, da je najmanj 10 minut sedenja ali hoje v različnih naravnih okoljih pomembno in ugodno vplivalo na duševno zdravje udeležencev. Znanstveniki so za merjenje tega uporabili ključne psihološke in fiziološke označevalce.

Povečanje kognitivnih koristi

Našemu umu je všeč, kadar preživljamo čas v naravi. Bolje se osredotočimo, kar opisujejo tudi kot izostreno kognicijo. Druga nedavna študija je pokazala, da je naša izpostavljenost naravnemu okolju dobra za naše možgane. izboljša učinkovitost našega delovnega spomina, kognitivne fleksibilnosti in nalog nadzora pozornosti.

Kako vnesti naravo v notranjost

Zaradi socialno-ekonomskih razlogov nimajo vse skupine preprostega dostopa do zelenih ali modrih površin. Poleg tega se v slabem vremenu in mrzlih zimskih mesecih tudi tisti, ki imajo dovolj sredstev, ne odločijo za razvajanje v naravi. Sprehod ob reki ali pohod po naravnem rezervatu jih morda ne pritegne.

Če imate omejen čas ali dostop, morda naporen delovni urnik ali pa vam preprosto ni prijetno dalj časa preživeti na mrazu, lahko še vedno udobno dostopate do narave.

Kako lahko prednosti narave prenesemo v notranjost, ko smo omejeni na svoje domove in delovna mesta? Tukaj je nekaj preprostih načinov:
  • Dodajte rastline. Ne le, da odstranjujejo strupe iz zraka, ampak raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki preživljajo čas ob rastlinah, več skrbi, empatije in sočutja do drugih ter boljše odnose.5
  • Okrasite jih s slikami ali fotografijami narave. Izberite lepe pokrajine, bujne vrtove ali naravne prizore. V še eni študiji o koristih narave za zdravje so raziskovalci ugotovili, da so imeli udeleženci ob gledanju lepih zelenih prizorov nižjo raven stresa.
  • Uporabljajte zvočne pokrajine in prenesite aplikacije s pomirjujočimi zvoki narave. Ne podcenjujte moči poslušanja slapu ali zvoka dežja.
  • Rezultat ni le večja sproščenost in občutek umirjenosti. Rezultati vključujejo tudi obnovitev pozornosti in boljšo kognitivno zmogljivost. V neki študiji, objavljeni v reviji Psychonomic Bulletin & Review, so udeleženci, ki so poslušali zvoke narave, zlasti valove oceana in čivkanje čričkov, bolje opravili teste kot njihovi kolegi, ki so poslušali mestne zvoke, kot so promet in avtomobilski rogovi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja