Kaj je teorija družinskega stresa?

Teorija družinskega stresa raziskuje spremembe v družinski dinamiki, do katerih pride zaradi stresnega dogodka.

Teorijo je leta 1949 razvil sociolog Reuben Hill. Zanimalo ga je zlasti, kako je na družine vplivala druga svetovna vojna, in preučeval je, kako so se zaradi vojne spremenile ločitve in ponovne združitve družin.

Opazil je, da so bile ločitve in ponovne združitve krize v družinskem sistemu, zato je opazil vzorec. Opazil je, da spodbudni dogodek sodeluje z notranjimi in zunanjimi viri staršev in tako ustvarja, kako družina osmišlja spodbudni dogodek. To pa povzroči izid krize.

Zakaj je teorija stresa v družini pomembna?

V vsaki družini je družinski sistem. Ta sistem lahko obravnavamo kot skupek medsebojno odvisnih vlog, koheziven niz vrednot, pričakovanj in odzivov na okolje.

Od staršev se na primer pričakuje, da bodo skrbniki, otroci pa se zanašajo nanje. Od najstarejšega otroka pa se lahko pričakuje, da bo prevzel nekatere skrbstvene odgovornosti, na primer, da bo pazil na mlajše brate in sestre, ko staršev ne bo doma. Poleg tega ima lahko družina vrednote, ki temeljijo na poklicnih ali izobrazbenih standardih. V nekaterih družinah je na primer lahko tabu, da se ne udeležijo študija, v drugih družinah pa se lahko pričakuje, da bodo vsi člani delali v družinskem podjetju.

Kaj se zgodi v družinski enoti, ko se pojavi problem?

Ko se pojavi vprašanje, lahko odziv vodi bodisi k dobrim starševskim veščinam bodisi k slabemu ravnanju. Ta odziv je v veliki meri odvisen od virov staršev. Ti viri so lahko notranji ali zunanji:

  • Notranji: obvladovanje stresa, reševanje konfliktov, učinkovita komunikacija.
  • Zunanji: finančni viri, socialna podpora in terapija.

Razumevanje te teorije ponuja priložnost za sprejemanje bolj opolnomočenih odločitev v zvezi s stresom.

Kako gojiti vire v stresnih obdobjih

Teorija družinskega stresa navaja, da so lahko viri ključnega pomena za izid krize. Vendar pa na nekatere vire družina ne more vplivati. Na primer, finančnega položaja družine ali dostopa do zadovoljevanja naših osnovnih potreb ni mogoče vedno nadzorovati. V takšnih razmerah je treba poiskati zunanje vire, do katerih lahko dostopate.

Primer scenarija št. 1: starš izgubi službo

Recimo, da ste starš, ki izgubi službo. To vašo družino pahne v krizo. Čeprav se prijavite na vse možne razpise za zaposlitev, še vedno nimate sreče. Opazite, da ste pri vzgoji manj čustveno razpoložljivi in da se vedenje vaših otrok začne spreminjati.

To je primer časa, ko se je treba opreti na socialno podporo in podporo skupnosti. Če za pomoč pri varstvu otrok pokličete družinskega člana ali člana skupnosti, lahko to pripomore k zagotavljanju varstva vaših otrok, hkrati pa vam omogoči prostor in čas, ki ju potrebujete.

Druga možnost je, da raziščete vire skupnosti. Morda se lahko na primer udeležite sejma zaposlovanja. Druga možnost je subvencioniran program, ki ga lahko obiskujejo vaši otroci po pouku.

Primer št. 2: Starš izve, da njegov otrok v šoli moti pouk

Če ste starš in dobite klic iz šole, da vaš otrok med poukom moti pouk, ste lahko zaradi njegovega vedenja zelo razočarani in vam je nerodno, da ste prejeli takšen telefonski klic.

Otroka lahko poskušate disciplinirati z ostrimi besedami in taktiko ustrahovanja. Lahko pa uporabite svoje notranje in zunanje vire tako, da z otrokom raziskujete, zakaj čuti potrebo po izživljanju, in sodelujete z njegovimi učitelji pri krepitvi podpornih orodij za spoprijemanje.

Spoprijemanje z družinskim stresom

Sredi težav si morda težko predstavljamo, kako zmanjšati stres v družinskem sistemu. Vendar pa lahko že majhni ukrepi pripeljejo do odličnih rezultatov.

Načrtujte družinska srečanja

Najprej razmislite o družinskem srečanju, na katerem bi vsak od vas nekaj časa raziskoval, kako na vas vplivajo trenutni stresni dejavniki. Preden se lotite medsebojnega dialoga, si vzemite čas in določite nekaj skupnih dogovorov.

Na primer, ali se lahko dogovorite, da ne boste govorili drug čez drugega? Če eden od vas začne povzdigovati glas, se lahko skupina dogovori, da se za nekaj minut odklopi od pogovora? To lahko pomaga zagotoviti, da se vsak član družine počuti varnega in slišanega.

Razmislite o družinski terapiji

Če se zdi, da bi družinska srečanja lahko povzročila nadaljnjo stisko med družinskimi člani, razmislite o udeležbi na družinski terapiji. Na družinski terapiji lahko usposobljen strokovnjak za duševno zdravje vsakemu od vas pomaga, da ostane na pravi poti, medtem ko rešuje svoje izzive.

Načrtujte čas za samoto

Morda bo koristno tudi, če boste oblikovali družinski urnik, v katerem bo vsak družinski član imel eno uro časa zase. V tem času se lahko družinski član sprosti in se ukvarja z dejavnostjo, ki mu je všeč, ne da bi ga pri tem motili drugi. S tem lahko omogočite več prostora za počitek in sprostitev.

Ustvarite kotiček za zen

Za ustvarjanje kulture duševnega zdravja v vašem gospodinjstvu je lahko zelo koristen zen kotiček. Zen kotiček je del hiše, ki je namenjen meditaciji. Ko se počutite preobremenjeno, se v njem lahko globoko nadihate in uravnate svoj živčni sistem. Čeprav so pogosto ustvarjeni v otroških sobah, se lahko odločite, da ga naredite tako, da bo prijazen za otroke in odrasle.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja