Kako biti bolj samozavesten: 9 učinkovitih nasvetov

Samozavest je občutek zaupanja v svoje sposobnosti, lastnosti in presojo. Ameriško psihološko združenje samozavest opredeljuje kot “prepričanje, da je posameznik sposoben uspešno izpolniti zahteve naloge”.

Lahko se nanaša na splošen občutek zaupanja v svojo sposobnost obvladovanja življenja ali pa je bolj specifična za določeno situacijo. Morda ste na primer zelo samozavestni na določenem strokovnem področju, na drugih področjih pa se počutite manj samozavestno. Raziskave kažejo, da je samozavest pomembna za zdravje in psihološko počutje.

Zdrava raven samozavesti vam lahko pomaga, da boste uspešnejši v osebnem in poklicnem življenju. Raziskave so na primer pokazale, da imajo samozavestnejši ljudje boljše akademske dosežke. Vaša samozavest vpliva tudi na to, kako se predstavljate drugim.

Načini za večjo samozavest

Na srečo lahko samozavest povečate na več načinov. Ne glede na to, ali vam primanjkuje samozavesti na določenem področju ali pa se težko počutite samozavestno pri čemer koli, vam lahko teh devet nasvetov pomaga, da boste bolj samozavestni.

Prenehajte se primerjati z drugimi

Ali primerjate svoj videz z ljudmi, ki jim sledite na Instagramu? Ali pa morda primerjate svojo plačo s tisto, ki jo zasluži vaš prijatelj. Teorija socialnih primerjav pojasnjuje, da je primerjanje naravno. Vendar to verjetno ne bo pripomoglo k povečanju vaše samozavesti. Morda ima celo nasprotni učinek.

Študija iz leta 2018, objavljena v reviji Personality and Individual Differences, je ugotovila neposredno povezavo med zavistjo in počutjem o sebi. Natančneje, raziskovalci so ugotovili, da ljudje ob primerjanju z drugimi doživljajo zavist. In bolj ko je zavisti, slabše se počutijo o sebi.

Kako krepiti samozavest, ko opazite, da se z drugimi primerjate? Najprej se opomnite, da takšno početje ni koristno. Vsak teče svojo dirko in življenje ni tekmovanje.

Če čutite zavist nad življenjem nekoga drugega, je koristno, da se spomnite tudi svojih prednosti in uspehov. Vodite dnevnik hvaležnosti, da se boste bolje spominjali področij v življenju, na katerih ste blagoslovljeni. To vam lahko pomaga, da se osredotočite na svoje življenje in ne na življenje drugih.

Obdajte se s pozitivnimi ljudmi

Vzemite si trenutek časa in razmislite, kako se počutite ob svojih prijateljih. Ali vas dvigujejo ali pa vas spravljajo na tla? Ali vas nenehno obsojajo ali pa vas sprejemajo takšne, kakršni ste?

Ljudje, s katerimi preživljate čas, lahko vplivajo na vaše misli in odnos do sebe, morda bolj, kot se zavedate. Zato bodite pozorni na to, kako se počutite ob drugih. Če se po druženju z določeno osebo počutite slabo, je morda čas, da se poslovite.

Namesto tega se obdajte z ljudmi, ki vas imajo radi in vam želijo najboljše. Poiščite druge, ki so pozitivno naravnani in vam lahko pomagajo okrepiti samozavest. Samozavest in pozitivna naravnanost gresta z roko v roki.

Poskrbite za svoje telo

Ta nasvet za večjo samozavest temelji na ideji, da se je težko dobro počutiti, če zlorabljate svoje telo. Ko skrbite zase, veste, da delate nekaj pozitivnega za svoj um, telo in duha – in zato se boste seveda počutili bolj samozavestno.

Tukaj je nekaj praks skrbi zase, ki so povezane z večjo samozavestjo:

 • Prehrana: Zdrava prehrana prinaša številne koristi, med drugim tudi višjo raven samozavesti in samozaupanja. Ko svoje telo nahranite s hrano, bogato s hranilnimi snovmi, se počutite bolj zdravi, močnejši in polni energije, kar lahko privede do boljšega počutja.
 • Telesna vadba: Raziskave so pokazale, da telesna vadba krepi samozavest. Študija iz leta 2016 je na primer pokazala, da je redna telesna dejavnost izboljšala telesno podobo udeležencev. In ko se je njihova telesna podoba izboljšala, so se počutili bolj samozavestne.
 • Meditacija: Meditacija je več kot le sprostitvena praksa, saj lahko pomaga povečati samozavest na več načinov. Prvič, pomaga vam prepoznati in sprejeti samega sebe. Meditacija vas tudi nauči, da prenehate z negativnim samogovorom in se odklopite od nekoristnega mentalnega govorjenja, ki ovira vašo samozavest.
 • Spanje: Slabše spanje lahko vpliva na vaša čustva. Nasprotno pa je kakovosten spanec povezan s pozitivnimi osebnostnimi lastnostmi, vključno z optimizmom in samozavestjo.

Skrb zase je pomembna za samozavest. Poskrbite, da boste dobili vse, kar potrebujete, da se boste dobro počutili glede sebe in svojih sposobnosti.

Bodite prijazni do sebe

Sočutje do sebe vključuje prijazno ravnanje s seboj, ko naredite napako, vam ne uspe ali doživite neuspeh. To vam omogoča, da postanete čustveno prožnejši, in vam pomaga bolje obvladovati zahtevna čustva, s čimer krepite svojo povezanost s seboj in drugimi.

Študija iz leta 2015 sočutje do sebe povezuje s samozavestjo. Ko se boste naslednjič znašli v težki situaciji, se zavedajte, da je biti nepopoln ali včasih neuspešen del človeškega bitja. Potrudite se, da te izkušnje premagate s sočutjem do sebe.

Vadite pozitiven samogovor

Negativni samogovor lahko omeji vaše sposobnosti in zmanjša samozavest, saj vašo podzavest prepričuje, da nečesa “ne zmorete” ali da je “pretežko” in da “ne smete niti poskusiti”. Optimistični samogovor pa lahko spodbuja sočutje do sebe in vam pomaga premagati dvom vase ter sprejeti nove izzive.

Ko boste naslednjič začeli razmišljati, da na sestanku nimate pravice govoriti ali da ste preveč slabe kondicije za vadbo, se spomnite, da vaše misli niso vedno točne. Nato poiščite način, da te misli spremenite v bolj pozitiven samogovor.

Tukaj je nekaj primerov načinov, kako se spopasti s pesimističnim samogovorom in preusmeriti svoje misli v bolj pozitiven način razmišljanja, s čimer boste povečali svojo samozavest:

 • “Tega ne zmorem” ali “To je nemogoče” postane “To zmorem” ali “Samo poskusiti moram”.
 • “Ničesar ne morem narediti prav” postane “Naslednjič bom lahko naredil bolje” ali “Vsaj nekaj sem se naučil”.
 • “Sovražim javno nastopanje” postane “Ne maram javnega nastopanja” in “Vsak ima svoje prednosti in slabosti”.

Soočite se s svojimi strahovi

Prenehajte odlagati stvari, dokler se ne boste počutili bolj samozavestno, kot je povabilo na zmenek ali prošnja za napredovanje. Eden najboljših načinov za krepitev samozavesti v teh situacijah je, da se soočite s svojimi strahovi.

Vadite soočanje z nekaterimi strahovi, ki so posledica pomanjkanja samozavesti. Če se bojite, da se boste osramotili, ali če mislite, da boste nekaj pokvarili, vseeno poskusite. Malo dvomov vase lahko celo pripomore k izboljšanju uspešnosti. Recite si, da je to le poskus, in poglejte, kaj se bo zgodilo.

Morda boste ugotovili, da biti malce zaskrbljen ali narediti nekaj napak ni tako slabo, kot ste mislili. In vsakič, ko se premaknete naprej, pridobite več zaupanja vase. Na koncu vam to lahko pomaga preprečiti, da bi tvegali, kar bi imelo velike negativne posledice.

Delajte stvari, v katerih ste dobri

Kaj se zgodi, če počnete stvari, v katerih ste dobri? Vaša samozavest se začne dvigovati. Vaše prednosti postanejo še močnejše, kar pomaga izboljšati vaše prepričanje vase. Ta pristop ima še eno prednost: poveča lahko zadovoljstvo s svojim življenjem.

V neki študiji je bilo ugotovljeno, da je vera v to, da lahko gradite na svojih prednostih, zmerno povezana s stopnjo zadovoljstva z življenjem. To se začne z ugotavljanjem, katere so te prednosti. Nato si prizadevajte, da bi jih okrepili, tako da se z njimi redno ukvarjate.

Če ste dobri v določenem športu, na primer, poskrbite, da boste vsaj enkrat na teden trenirali ali igrali. Če ste dobri pri določeni nalogi v službi, jo poskušajte opravljati pogosteje. Gradnja na svojih prednostih vam lahko pomaga tudi pri krepitvi samozavesti.

Vedite, kdaj reči ne

Medtem ko lahko opravljanje stvari, v katerih ste dobri, okrepi vašo samozavest, je prav tako pomembno, da prepoznate situacije, zaradi katerih lahko vaša samozavest upade. Morda ugotovite, da se vsakič, ko se udeležite določene dejavnosti, počutite slabše, namesto da bi se počutili bolje.

Če se odpoveste dejavnostim, ki zmanjšujejo vašo samozavest, je to v redu. Vsekakor se ne želite izogibati dejavnostim, zaradi katerih se počutite nelagodno, saj je nelagodje pogosto del procesa osebne rasti. Hkrati pa ni nič narobe, če poznate svoje meje in se jih držite.

Postavljanje socialnih in čustvenih meja vam omogoča, da se počutite psihološko varneje. Prav tako vam lahko pomaga, da se počutite bolj obvladljivi. Samozavest je deloma občutek, da imate nadzor nad svojim življenjem. Meje pomagajo vzpostaviti ta občutek nadzora.

Ko vam bo naslednjič nekdo predlagal nekaj, za kar veste, da bo zmanjšalo vašo samozavest, ga spoštljivo zavrnite. Ni se vam treba za vedno izogibati tej dejavnosti. Ko se boste naučili, kako biti bolj samozavestni, se boste morda počutili dovolj močne, da boste to ponovno poskusili – ne da bi pri tem prizadeli zaupanje vase.

Postavite si realne cilje

Pri uresničevanju ciljev pogosto večkrat spodleti, dokler ne ugotovite, kaj deluje. Zaradi tega se lahko vprašate, ali imate vse, kar je potrebno za uspeh. Prav tako se lahko sprašujete, kako biti bolj samozavesten in hkrati doseči svoje sanje. Odgovor se skriva v postavljanju realističnih ciljev.

Ugotovljeno je bilo, da postavljanje visoko zastavljenih ciljev in neuspešno doseganje le-teh zmanjšuje raven samozavesti. Nasprotno pa so realistični cilji dosegljivi. In bolj ko dosegate svoje cilje, večje je vaše zaupanje vase in v svoje sposobnosti.

Če želite postaviti realistične cilje, zapišite, kaj želite doseči. Nato se vprašajte, kakšne možnosti imate, da to dosežete. (Bodite iskreni!) Če je odgovor majhen ali ničen, je cilj morda nekoliko previsok. Zmanjšajte ga, da bo bolj realen in dosegljiv.

Morda bo za to treba opraviti nekaj raziskav. Če je vaš cilj na primer hujšanje, strokovnjaki za zdravo in dolgoročno izgubo telesne teže priporočajo izgubo enega do dveh kilogramov na teden. Če to veste, si boste lažje zastavili cilj v skladu s tem vodilom, kar bo povečalo vašo samozavest, ko ga boste dosegli.

Prednosti samozavesti

Če ste samozavestni vase, se počutite dobro. Kljub temu lahko samozavest prinese tudi številne dodatne koristi doma, na delovnem mestu in v odnosih. V nadaljevanju si oglejte nekaj pozitivnih učinkov učenja samozavesti:

 • Boljša učinkovitost: Namesto da zapravljate čas in energijo zaradi skrbi, da niste dovolj dobri, jo lahko namenite svojim prizadevanjem.
 • Navsezadnje boste z večjo samozavestjo dosegli boljše rezultate.
 • Bolj zdravi odnosi: Samozavest ne vpliva le na vaše počutje, ampak vam pomaga tudi bolje razumeti in ljubiti druge. Daje vam tudi moč, da odidete iz razmerja, če ne dobite tistega, kar si želite ali zaslužite.
 • Odprtost za preizkušanje novih stvari: Ko verjamete vase, ste bolj pripravljeni poskusiti nove stvari. Ne glede na to, ali zaprosite za napredovanje ali se vpišete v kuharski tečaj, je veliko lažje, če zaupate vase in svoje sposobnosti.
 • Odpornost: Vere vase lahko okrepi vašo odpornost ali sposobnost, da se po vseh izzivih ali nesrečah, s katerimi se soočate v življenju, vrnete nazaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja