TikTok je osebam, mlajšim od 18 let, določil 60-minutne dnevne časovne omejitve – ali bi to morali storiti vsi?

1. marca je TikTok napovedal, da bo za uporabnike, mlajše od 18 let, samodejno določil 60-minutno dnevno časovno omejitev. Po izteku ure morajo uporabniki vnesti geslo, da lahko nadaljujejo z uporabo aplikacije. Ideja je, da se morate namesto brezglavega pomikanja po spletu neznano koliko časa aktivno odločiti za nadaljevanje. Mlajši od 13 let potrebujejo starše ali skrbnike, da nastavijo in uporabijo geslo, če želijo v aplikaciji preživeti še 30 minut.

Prek družinskega združevanja lahko skrbniki določijo posebne časovne omejitve, si ogledajo povzetke časa na zaslonu in izklopijo obvestila. TikTok samodejno onemogoči potisna obvestila po 21. uri za osebe, stare od 13 do 15 let, in po 22. uri za osebe, stare 16 in 17 let.

Čeprav je začetna napoved politike namenjena najstnikom, bi lahko podobne časovne omejitve koristile vsem? Zdi se, da strokovnjaki za duševno zdravje in uporabniki družbenih medijev z vsem srcem pritrjujejo.

“Čeprav se strinjam, da so otroci in mladostniki veliko bolj občutljivi in da je tveganje za njihovo pretirano uporabo družbenih medijev še večje, lahko podobni učinki postanejo problematični tudi za odrasle,” pravi Dr. Zishan Khan, psihiater iz podjetja Mindpath Health. “Ljudje vseh starosti so dovzetni za vabljivost platform družbenih medijev, kar lahko vpliva na sposobnost odraslih, da poskrbijo za svoje obveznosti do družine in doma, ter negativno vpliva na njihovo delovno uspešnost.”

Tudi TikTok bo kmalu uvedel prilagodljive omejitve časa pred zaslonom za vse. Te bodo razdeljene glede na čas in dan v tednu. Tukaj je vse, kar morate vedeti o prednostih zmanjšane uporabe družbenih medijev in kako to učinkovito storiti.

Prednosti omejevanja uporabe družabnih medijev za vse starosti

Študija iz revije Journal of Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking je pokazala, da se je pri ljudeh, ki so za en teden prenehali uporabljati družbene medije (Facebook, TikTok, Twitter in Instagram), občutno izboljšala anksioznost, počutje in depresija.

Kot pojasnjuje Khan, lahko uporaba družbenih medijev aktivira možganski “center za nagrajevanje” in tako kot pri vsem prijetnem sprošča dopamin. V nasprotju z drugimi prijetnimi dejavnostmi, ki zahtevajo več časa in energije, lahko družbeni mediji zagotovijo hiter dostop do te kemične snovi, ki izboljšuje počutje.

Če se naučimo postaviti meje časa in energije, ki ju vlagamo v brskanje po svojih kanalih, lahko zmanjšamo občutke tesnobe, depresije in osamljenosti, ki so pogosto povezani s pretiranim uživanjem družbenih medijev.

Vzemimo za primer Genevieve, ki je sredi depresivne epizode od terapevta dobila nasvet, naj izbriše svoje družbene medije. “Cilj je bil preprečiti, da bi čas porabila za brskanje po zgubi ali za spremljanje vrhuncev drugih, namesto tega pa bi se osredotočila nase in na izboljšanje stanja,” pojasnjuje. Genevieve je začela početi stvari, kot so sprehodi, kuhanje in branje, s prijatelji pa se je povezovala tudi po telefonu ali prek video klicev, “namesto da bi na njihovih objavah na Instagramu puščala ‘srčke'”.

“Če se naučimo postaviti meje časa in energije, ki ju vlagamo v brskanje po svojih kanalih, lahko zmanjšamo občutke tesnobe, depresije in osamljenosti, ki so pogosto povezani s prekomernim uživanjem družbenih medijev,” pravi Jamila Jones, licencirana klinična terapevtka in lastnica podjetja Reclaiming Minds Therapy and Wellness. “Te omejitve lahko uporabnikom pomagajo ohranjati bolj zdravo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem ter spodbujajo pozornost v vsakdanjem življenju, kar na koncu vodi k boljši duševni odpornosti in splošnemu dobremu počutju.”

Aplikacije družabnih medijev so zasnovane tako, da povzročajo zasvojenost in se naučijo, kako obdržati uporabnike pri delu. Del tega izhaja iz kuriranega življenja, ki ga prikazujejo, zaradi česar so uporabniki obsedeni s temi projekcijami ali jih poskušajo poustvariti.

Tako je bilo tudi v primeru Lexi, ki je lani spoznala, da je od svojega 14. leta vsako poletje poskušala ustvariti popolno življenje in ga nato primerjala z drugimi, ki jih je videla na spletu. Od maja do septembra 2022 je izbrisala družbene medije in njeno duševno zdravje se je izboljšalo. “Ta stalna, nizka tesnoba se je znebila mojih ramen,” pravi Lexi. “Zelo sem uživala tudi v zasebnosti, ki mi jo je to dalo – všeč mi je bilo, da je bilo moje življenje popolnoma brez povezave in da so stvari o mojem vsakdanjem življenju vedeli le ljudje iz mojega zaupanja vrednega ožjega kroga. Nisem čutila potrebe po nastopanju.”

Za Matta je vsakodnevna rutina preverjanja družbenih medijev zjutraj in zvečer postala zaskrbljujoča. Ko je ta navada izginila, je začutil, da ima več časa za stvari, ki so mu dejansko pomembne. Branje je zamenjalo brskanje po spletu, učinek na njegovo duševno zdravje pa je bil nadvse pozitiven.

Še en razlog, da ne uporabljate družbenih medijev tik pred spanjem? Zaradi pretirane stimulacije in izpostavljenosti modri svetlobi iz naprav lahko vplivajo na to, kako lahko zaspite in kako mirno je vaše spanje, pojasnjuje Khan.

Kako omejiti uporabo družbenih medijev

Le malo stvari je tako preprostih, kot je klikniti “Še minuto”, ko se na zaslonu prikaže peščena ura, ki označuje, da ste dosegli časovno omejitev aplikacije. Kako torej učinkovito zmanjšati čas, ki ga preživite v družabnih medijih?

Ljudje vseh starosti so dovzetni za vabljivost platform družabnih medijev, kar lahko vpliva na sposobnost odraslih, da poskrbijo za svoje obveznosti do družine in doma, ter negativno vpliva na njihovo delovno uspešnost.

No, najbolj preprosto je, da izbrišete svoje račune ali vsaj aplikacije – to sta storili Genevieve in Lexi. Matt je šel celo korak dlje in svoj telefon degradiral na takega z minimalnim dostopom do interneta in starodobno tipkovnico. Impresivno, vendar je še vedno na voljo veliko možnosti, če vam to ni všeč.

Jones in Khan priporočata, da poskusite z različnimi tehnikami, med drugim:
  • izklopite obvestila
  • določite poseben čas v dnevu za uporabo družabnih medijev
  • delate in spite tako, da je telefon izven dosega
  • raziskujte hobije brez zaslona
  • se udeležite obrokov brez telefona

Treba je najti tisto, kar se vam zdi trajnostno.

Negativne strani omejevanja uporabe družabnih medijev

Tako kot večina stvari je tudi uporaba družbenih medijev mešane narave. Omejitev časa, ki ga preživite na njih, ali pa popoln izbris računov ima lahko tudi negativne posledice. Ljudje pogosto uporabljajo družabne medije, da bi nekaj sporočili, namesto da bi se obrnili na posameznika. “Družbeni mediji so tudi platforma za mreženje in navezovanje novih stikov, kar je še posebej pomembno pri poklicnem napredovanju,” pravi Jones. “Tisti, ki omejujejo svoj čas na teh platformah, lahko nehote ovirajo svoje možnosti za poklicno rast in tudi osebne odnose.”

Vzemimo za primer Genevieve, ki si je po izhodu iz depresivne epizode ponovno naložila Instagram. Uporablja ga za ohranjanje stikov s prijatelji, ki živijo daleč stran, in kot platformo za promocijo svoje nove knjige. Čeprav priznava, da na njem preživi več časa, kot bi si želela, se trudi, da ga uporablja le za ta dva razloga, namesto da bi ga brezciljno preletavala. V ta namen je Genevieve odstranila potisna obvestila in aplikacijo skrila.

Jones dodaja, da so družbeni mediji tudi obsežen prostor za aktivizem ter ozaveščanje o družbenih in političnih vprašanjih – še en razlog, da se nekdo odloči ostati na njih.

Te točke ne pomenijo, da ne smete postavljati omejitev ali se zavedati svoje uporabe družbenih medijev. Namesto tega pojasnjujejo, zakaj se nekateri ljudje odločijo uravnotežiti svoj čas na teh platformah, namesto da bi se jim popolnoma izognili.

Kot pravi Lexi: “Poskušam se ne obrekovati, ker imam tako zapleten odnos z družbenimi mediji – mislim, da je bolj redko, da te aplikacije uporabljamo na zdrav način kot ne.”

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja