Kako vaš položaj med spanjem vpliva na vaše dobro počutje

Spanje je bistvenega pomena za naše duševno in telesno dobro počutje, zato je pomembno, da se ljudje dovolj spočijejo. Ena od sestavin spanja, ki vpliva na dobro počutje, je položaj, v katerem se namestimo, ko se zvečer uležemo v posteljo – na hrbtu, boku ali trebuhu. Vsak položaj za spanje ima svoje prednosti in slabosti, vendar so nekateri položaji za vas boljši kot drugi, odvisno od vaših posebnih zdravstvenih težav.

V tem članku bomo najprej pojasnili dejavnike, ki vplivajo na položaj za spanje. Nato se bo posvetil pozitivnim in negativnim lastnostim hrbtnega, stranskega in trebušnega položaja ter na koncu na kratko povzel, kateri položaj je za vas najprimernejši.

Kateri dejavniki vplivajo na položaj za spanje?

Verjetno veste, v katerem položaju najraje zaspite. Vendar so raziskave pokazale, da na naš najprimernejši položaj za spanje vpliva več dejavnikov. Zlasti odrasli običajno najraje spijo na boku, vendar se s starostjo ta preferenca še okrepi. Poleg tega se med spanjem vsi premikajo, vendar se osebe, stare od 20 do 34 let, premikajo bolj kot osebe, starejše od 35 let, moški pa pogosteje menjavajo položaje kot ženske.

Pozitivne in negativne strani različnih položajev spanja

Mnogi od nas morda do sredine 20. ali 30. leta ne razmišljajo veliko o svojem položaju za spanje, vendar lahko s staranjem postane položaj za spanje vse pomembnejši za naše dobro počutje.

Spanje v enem ali drugem položaju lahko pomeni razliko med težavami, kot so refluks, bolečine v hrbtu in vratu ali spalna apneja, motnja, pri kateri posameznik med spanjem za 10 sekund ali več preneha dihati.

Tukaj so pozitivne in negativne lastnosti vsakega od glavnih položajev za spanje.

Na hrbtu

Strokovnjaki poudarjajo, da je spanje na hrbtu najboljši položaj za splošno dobro počutje, saj je pri njem vaša teža med spanjem enakomerno porazdeljena po celotnem telesu. Kljub temu ta položaj ni posebej priljubljen: le 18 % vprašanih v raziskavi Sveta za boljši spanec je omenilo spanje na hrbtu.

Pozitivne strani: Ljudem z bolečinami v vratu in nekaterimi vrstami bolečin v hrbtu lahko spanje na hrbtu prinese olajšanje, saj položaj zagotavlja, da hrbtenica ostane poravnana.

Ljudje z zamašenim nosom zaradi alergij ali bolezni, ki med spanjem na hrbtu podprejo zgornji del telesa, lahko občutijo več olajšanja kot v drugih položajih. Spanje na hrbtu v delno pokončnem položaju namreč pomaga pri odvajanju vode iz nosu in ohranjanju odprtih dihalnih poti.

Negativne lastnosti: Vendar pa spanje na hrbtu ne koristi vsem enako. Pri ljudeh z nekaterimi vrstami bolečin v hrbtu lahko ta položaj poslabša stanje. Da bi se temu izognili, lahko kolena podprete z vzglavnikom, ki omogoča hrbtenici, da se naravno ukrivi. S tem se zmanjša pritisk nanjo in bolečine se lahko zmanjšajo.

Spanje plosko na hrbtu velja za najslabši položaj za tiste, ki smrčijo ali imajo apnejo med spanjem, saj lahko povzroči, da jezik pade nazaj v grlo, kar omeji dihalne poti in poveča resnost simptomov. Poleg tega se pri ljudeh s kislinskim refluksom pogosteje pojavljajo epizode, ko spijo na hrbtu.

Na boku

Glede na raziskavo Sveta za boljši spanec dve tretjini vprašanih raje spi na boku. Na srečo ima ta položaj številne prednosti.

Pozitivne lastnosti: Spanje na boku lahko odpre vaše dihalne poti, kar olajša smrčanje in druge težave z dihanjem, vključno z apnejo med spanjem. Dobro je tudi za lajšanje bolečin v spodnjem delu hrbta. Če imate bolečine v hrbtu ali kolkih, je lahko v tem položaju še posebej koristno, če si med noge položite vzglavnik.

Obstajajo tudi dokazi, da spanje na levem boku z dvignjeno glavo lahko pomaga ublažiti kislinski refluks, čeprav lahko spanje na desnem boku kislinski refluks še poslabša. Po drugi strani pa je spanje na desni strani idealno za tiste, ki imajo težave s srcem. Medtem ko lahko spanje na levi strani povzroči premike v položaju srca, kar povzroča nelagodje in druge težave, spanje na desni strani ohranja srce na pravilnem mestu v telesu, kar zmanjšuje morebitne težave.

Spanje na boku velja tudi za idealen položaj za nosečnice, saj razbremeni pritisk nosečnosti na telo in omogoča boljši pretok krvi.

Negativne lastnosti: Kljub številnim pozitivnim lastnostim ima stransko spanje tudi nekaj slabosti. Spanje na boku lahko povzroči bolečine v ramenih, čeprav lahko to težavo zmanjšate z izbiro vzglavnika in ležišča, ki zagotavljata, da boki in ramena počivajo pod sredino hrbtenice.

Če ponoči ne menjate položajev, lahko pritisk, ki nastane zaradi predolgega ležanja na boku, povzroči izgubo krvnega obtoka in odrevenelost rok, kar je neprijetno in moti spanec.

Na trebuhu

Spanje na trebuhu velja za najslabši položaj. Na srečo je raziskava Sveta za boljši spanec pokazala, da je to najmanj priljubljen položaj za spanje, saj ga je le 17 % anketirancev navedlo kot svoj najljubši.

Pozitivne lastnosti: Na trebuhu je največ ljudi, ki ležijo na trebuhu: Čeprav spanje na trebuhu ni priporočljivo za večino ljudi, je lahko dobra izbira za tiste, ki želijo omejiti smrčanje ali ublažiti blage primere apneje med spanjem.

Negativne lastnosti: Spanje na trebuhu velja za najslabši položaj, saj povzroča najslabšo telesno držo. Ko spite na trebuhu, morate za dihanje obrniti glavo na stran, zaradi česar se hrbtenica ne poravna. To lahko povzroči bolečine v vratu in križu. Pri spanju na trebuhu se tudi pogosteje premetavate in obračate, da bi se počutili udobno, kar lahko poslabša kakovost spanja.

Poleg tega je pri spanju na trebuhu večja verjetnost nastanka obraznih gub, saj ljudje, ki spijo na trebuhu, pritiskajo obraz v blazino, kar izkrivlja in stiska kožo.10 Poleg tega lahko spanje na trebuhu znatno zviša medočesni tlak, ki je dejavnik tveganja za nastanek glavkoma.

Starši se morajo izogibati uspavanju dojenčkov na trebuhu, saj so študije pokazale povezavo med povečanim tveganjem za sindrom nenadne smrti dojenčkov (SIDS) in spanjem na trebuhu.

Kateri položaj za spanje je najboljši?

Če ste ugotovili, da se najbolje počutite, ko spite na trebuhu, ste stalno spočiti in nimate drugih zdravstvenih težav, lahko še naprej spite v tem položaju, vendar se morate zavedati, kako to lahko vpliva na vašo hrbtenico. Če spite na hrbtu in ugotavljate, da to poslabšuje refluks kisline, moti vaš spanec in vas čez dan dela mlahave, boste morda morali poskusiti zamenjati položaj.

Najboljši položaj za spanje je tisti, ki vam omogoča dovolj kakovostnega spanca in ne poslabšuje vaših zdravstvenih težav.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja