Kakšen je vpliv medijev na duševno zdravje deklet?

Otroci odraščajo v okolju, ki je zasičeno z mediji. Raziskave kažejo, da bodo leta 2020 deklice med rojstvom in 8. letom starosti dnevno približno dve uri spremljale medije na zaslonu, večino tega časa pa bodo porabile za videoposnetke, zlasti na YouTubu.

Čas, ki ga otroci preživijo na zaslonu, se s starostjo le še podaljšuje. Leta 2021 so deklice v obdobju med dvema letoma v povprečju porabile skoraj pet ur na dan za uporabo zaslonov za zabavo, najstnice pa približno osem ur na dan.

Tako kot mlajši otroci večino tega časa preživijo z videoposnetki, vendar do najstniških let otroci vsak dan približno uro in pol časa namenijo tudi družbenim medijem.

V tem članku bomo preučili, kaj psihološke raziskave pravijo o tem, kako uživanje medijev vpliva na dekleta, in podali predloge, s katerimi lahko starši, učitelji, terapevti in zaskrbljeni državljani pomagajo dekletom razviti bolj zdrave medijske navade.

Dekleta se prek medijev učijo o vlogah spolov

Otroci so sposobni razlikovati med moškimi in ženskami, še preden so sposobni govoriti. Študije so pokazale, da lahko otroci že pri šestih mesecih ločijo moške glasove od ženskih, pri devetih mesecih pa lahko enako storijo tudi za fotografije moških in žensk.

Med enajstim in štirinajstim mesecem starosti otroci razvijejo sposobnost povezovanja obeh vrst glasov, tako da moške glasove povezujejo s fotografijami moških, ženske glasove pa s fotografijami žensk. Tako otroci že zelo zgodaj razvijejo razumevanje spolnih kategorij.

Poleg tega so raziskave pokazale, da so otroci bolj pozorni na dejavnosti ali igro z igračami, za katere jim je bilo posredno ali neposredno rečeno, da so namenjene njihovemu spolu, si jih bolje zapomnijo in se z njimi uspešneje ukvarjajo.

Zato so lahko predstavitve spolov v medijih še posebej pomemben vir učenja o spolnih vlogah že v zgodnjem otroštvu. Zaradi tega so lahko predsodki, ki se vnašajo v prikazovanje deklic in žensk v medijih, problematični.

Mediji še vedno ohranjajo tradicionalne vloge spolov

Medtem ko se splošna javnost vse bolj zaveda, kako lahko sporočila, ki utrjujejo tradicionalne vloge spolov, omejujejo izbiro ljudi, otroški mediji, ki so glavni vir teh sporočil, še vedno spodbujajo stereotipne vloge spolov.

Določen napredek je bil dosežen, saj je nedavna analiza priljubljenih otroških programov pokazala, da večina epizod pozitivno predstavlja ženske like. Vendar pa je v teh programih dvakrat pogosteje predstavljen moški lik v poklicih na področju znanosti, tehnologije, inženirstva ali matematike (STEM) kot ženski lik in trikrat pogosteje prikazani ženski liki v razkrivajočih oblačilih ali delno goli.

Na splošno medijska sporočila kažejo, da je biti fant ali moški bolj dragoceno kot biti dekle ali ženska. Poleg tega je večja izpostavljenost medijem povezana z večjim prepričanjem o spolnih stereotipih, vključno z bolj tradicionalnimi stališči glede vedenja, spolnih in romantičnih odnosov ter poklicnih vlog.

Nezadovoljstvo s telesom kot učinek

Poleg tega deklice že pri petih letih začnejo čutiti večje nezadovoljstvo s telesom, če so izpostavljene televiziji, ki se osredotoča na videz, in ko postanejo mladostniki, otroci pogosto ponotranjijo, kaj mediji pravijo o tem, kako naj bi bili videti fantje in dekleta. Pri deklicah to lahko vodi v samopredmetenje ali prepričanje, da je njihov videz pomembnejši od drugih notranjih lastnosti. To je povezano z nižjim telesnim vrednotenjem, sramom zaradi telesa, tesnobo in depresijo.

Stereotipno prikazovanje spola v medijih ima dejanske posledice za oba spola.

Izpostavljenost tradicionalnim predstavam spolov na primer vpliva na dojemanje trenutnih interesov in prihodnjih možnosti deklet, kar jim lahko prepreči, da bi si prizadevale za izpolnjujočo kariero, zlasti na področjih STEM.

Poleg tega lahko medijski stereotipi o videzu in seksualizaciji deklet privedejo do negativne telesne podobe in skrbi za duševno zdravje, vključno z depresijo. V najstniških letih se dekleta počutijo manj samozavestna, pogumna in poslušana kot fantje, kar je očitno vsaj delno posledica pomanjkanja močnih in primerljivih ženskih vzornikov na televiziji in v filmih.

Kadar so dekleta in ženske izpostavljene močnim ženskim vzornicam, so rezultati izredno pozitivni. V neki študiji je bilo na primer ugotovljeno, da so več kot polovico udeleženk filmski in televizijski vzorniki spodbudili k večji odločnosti in ambicioznosti.

Otroška televizijska serija Doc McStuffins, ki se osredotoča na deklico, ki v svoji igralni kliniki popravlja igrače, pa je povzročila, da je več deklic izjavilo, da si želijo postati zdravnice ali opravljati poklice na področju STEM.

Zakaj družbeni mediji vplivajo na duševno zdravje deklet?

Danes videoposnetki, ki jih gledamo prek televizije, filmov in spletnih platform, kot je YouTube, niso edini mediji, ki vplivajo na duševno zdravje deklet.

Od iznajdbe in razširjenosti družbenih medijev študije vztrajno dokazujejo, da interakcije na teh spletnih mestih, vključno s Facebookom, Instagramom in Twitterjem, negativno vplivajo na dekleta, kar vodi v depresijo, negativno telesno podobo in morda celo v samomor.

V eni od raziskav je bilo na primer ugotovljeno, da je povečana uporaba družbenih medijev povezana s slabim spanjem, spletnim nadlegovanjem, nizko samopodobo in negativno telesno podobo, kar je bilo nato povezano z depresivnimi simptomi, zlasti pri dekletih.

Podobno je druga študija pri dekletih ugotovila dosledno povezavo med uporabo družbenih medijev in težavami z duševnim zdravjem, vključno s slabim samospoštovanjem, depresivnimi simptomi in manjšim zadovoljstvom z življenjem. Ta povezava je bila močnejša od povezave med težavami z duševnim zdravjem in popivanjem, spolnimi napadi, zgodnjo spolno aktivnostjo in izključitvijo iz šole.

Uporaba družbenih medijev povzroča stres in socialno primerjavo

Deloma je razlog za to narava družbenih medijev, ki vključujejo interakcije prek besedil in slik, ki jih je mogoče urejati in oblikovati posebej za potrebe drugih. Zato so lahko stvari, kot je število všečkov, ki jih prejmemo, vir stresa.

Poleg tega družbeni mediji spodbujajo družbeno primerjanje, kjer se ljudje primerjajo z drugimi na platformah, kar ima pogosto negativne posledice.

V eni od raziskav je bila na primer ugotovljena povezava med uporabo Facebooka in depresivnimi simptomi, ki so bili posledica negativnega vpliva primerjanja udeležencev z drugimi na spletnem mestu.

Zaradi negativnih posledic uporabe družbenih medijev na dekleta so znanstveniki domnevali, da bi lahko bilo povečanje števila samomorov med letoma 1999 in 2014 med dekleti, starimi od 10 do 14 let, posledica večje uporabe družbenih medijev.

Kako lahko starši in drugi pomagajo deklicam pri oblikovanju zdravih medijskih navad?

Dekletom ne bi smeli popolnoma preprečiti uživanja medijev. Namesto tega lahko starši, učitelji, terapevti in drugi pomagajo deklicam pri oblikovanju zdravih medijskih navad.

Kako razviti zdrave medijske navade

  • Opozarjajte na problematične stereotipe: Z otroki si oglejte televizijske oddaje, filme in spletne videoposnetke, nato pa se z njimi pogovorite o tem, kaj so videli. Če vsebina vključuje spolne stereotipe ali druga negativna medijska sporočila, poskrbite, da jih omenite in opozorite na njihove pomanjkljivosti.
  • Omejite dostop otrokom, mlajšim od 13 let: Otrokom ne dovolite, da se prijavijo na račune v družabnih medijih, preden so na to pripravljeni.
  • Čeprav je omejitve mogoče zlahka zaobiti, naj trenutno nihče, mlajši od 13 let, ne bi mogel ustvariti računa na številnih razpoložljivih platformah družbenih medijev.
  • Določite meje časa pred zaslonom: Z aplikacijami in nastavitvami omejite čas, v katerem lahko otrok dostopa do družabnih medijev ter drugih aplikacij in spletnih mest.
  • Ustvarite območja brez tehnologije: Oblikujte na primer pravilo, da pri mizi za večerjo ni mobilnih naprav, in poskrbite, da se ga bodo držali tudi odrasli.16
  • Odstranite medije iz spalnic. Otrokom ne dovolite, da bi imeli mobilne naprave čez noč v svoji spalnici. Skušnjava, da bi preverili svoje naprave, lahko uniči spanec in poslabša težave z duševnim zdravjem.
  • Razmislite o terapiji: Bodite pozorni na spremembe v vedenju ali slabše ocene, kar lahko kaže na težave. Če se zdi, da se otroci umikajo ali so bolj nesrečni, je morda čas, da poiščete pomoč strokovnjaka za duševno zdravje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja