Klepetalni roboti in umetna inteligenca spreminjajo skrb za duševno zdravje, pazite

ChatGPT je od svojega zagona konec novembra lani prevzel internetno domišljijo. Klepetalni robot z umetno inteligenco, ki ga je razvilo podjetje OpenAI, ima na videz neomejeno število možnosti uporabe – ko gre za ustvarjanje informacij – in se vsekakor ne ustavi pri pisanju esejev in spremnih pisem. Zdaj ga ljudje začenjajo uporabljati tudi kot terapevta.

Kako to deluje? ChatGPT zagotavlja informacije na pogovorni način, zato vam lahko, če mu zastavite vprašanje, povezano z vašimi občutki brezupa in strahu pred prihodnostjo, zelo hitro ponudi nasvete. Morda ni prava oseba, vendar vam zagotovi točno tiste informacije, ki jih potrebujete, ne da bi vam bilo treba prebirati strani spletnih informacij ali čakati na sestanek s človeškim (ali spletnim) terapevtom.

Edina težava je, da ChatGPT ni zasnovan kot terapevt in da ni posodobljen po letu 2021. Samoumevno je, da obstajajo številna tveganja pri pridobivanju zdravstvenih predlogov od robota z umetno inteligenco, ki ni obiskoval medicinske fakultete, vendar pa to sproža širši pogovor o možnostih uporabe umetne inteligence na področju duševnega zdravja – če se ustrezno uporablja.

“ChatGPT in pogovori o vplivu lahko dejansko odprejo več priložnosti,” pojasnjuje Chaitali Sinha, vodja kliničnega razvoja in raziskav pri podjetju Wysa. “Namesto strahu pred klepetalnimi roboti se zdaj pričakuje, da jih je mogoče uporabiti za pozitiven učinek. Ljudje od umetne inteligence pričakujejo več kot prej.”

Potencialne koristi umetne inteligence v terapevtskem kontekstu

Tudi če ChatGPT za zdaj pustimo ob strani, je na področju duševnega zdravja in umetne inteligence še vedno veliko napredka. Platforme in aplikacije, kot je Wysa, pomagajo spremeniti način razmišljanja o duševnem zdravju – kot pravi Sinha: “Moralo bi biti povsem običajno, da imate na telefonu in v roki aplikacijo za duševno zdravje, kot katero koli drugo aplikacijo.”

Človeški terapevti so le to – človeški. Lahko so pristranski, tudi če je to podzavestno. Terapevt je lahko rasističen, homofobičen ali sposoben – z uporabo terapevta z umetno inteligenco odpravite tveganje, da bi se nekdo pogovarjal s terapevtom, ki morda dejansko ne bi delal zanj.

Lahko pa se ljudje bojijo, da jih bo terapevt obsojal ali delil zaupne informacije, ali pa se morda ne počutijo povsem pripravljeni govoriti o občutljivih temah s pravo osebo – zlasti če so imeli v preteklosti negativne izkušnje s terapijo.

Ne samo to, včasih lahko terapevti zbolijo ali se jim v življenju dogajajo stvari, zaradi katerih morajo odpovedati ali preložiti srečanja. Lahko izgoreli ali pa na sestanku niso v najboljši formi. Nasprotno pa terapevt z umetno inteligenco tega ne bo storil.

Poleg tega so čakalne vrste za terapijo pogosto dolge. Človeški terapevt lahko govori le z eno osebo ali skupino naenkrat. Poleg tega potrebujejo tudi spanec, odmor za kosilo in čas, ki ga lahko porabijo za delo. Ali bi lahko terapija z umetno inteligenco skrajšala čakalne vrste ali postala cenovno dostopnejša možnost za ljudi, ki težko najdejo denar za terapijo?

“Ljudje ne doživljajo težav ob “primernem” času,” pravi Sinha. “Njihovo duševno zdravje je vedno prisotno in postane bolj zahtevno takrat, ko se to zgodi, in ne takrat, ko je najlažje poiskati pomoč.

“Toda nobeden od naših terapevtskih mehanizmov, ki smo jih imeli do zdaj, dejansko ni zasnovan za življenjsko izkušnjo nekoga z duševnim zdravjem in umetna inteligenca zapolnjuje to vrzel.”

Izpostavi, da imajo ljudje pogosto dogovorjen termin enkrat na teden, medtem ko bi morda podporo potrebovali ob drugem času. Opisuje, da umetna inteligenca “zapolnjuje vrzel med potrebami ljudi” na način, ki ga ljudje ne zmorejo.

“Ljudje verjetno ne bodo vsak večer klicali na telefonske številke za krizno pomoč, lahko pa dobijo podporo iz aplikacij, kot je Wysa, zdravstveni delavci pa lahko zagotovijo Wyso, da jo uporabljajo med sejami, tako da ljudje ne ostanejo brez podpore.”

Pomanjkljivosti umetne inteligence

Terapija z umetno inteligenco ima tudi potencialne slabosti.

Ena od njih so morebitna vprašanja varnosti in zasebnosti. Ko delite informacije s terapevtom z umetno inteligenco, kam gredo? Ali lahko pride do nevarnosti vdora v sistem, na primer? O etiki umetne inteligence v duševnem zdravju se je že razpravljalo, pri čemer so raziskovalci tehtali kompromis med bolj prilagojeno oskrbo in pomisleki glede zasebnosti, avtonomije in pristranskosti.1

Poleg tega je pri zdravljenju zelo pomembna človeška povezanost. Čeprav gre za odnos med zdravnikom in pacientom, je osebni stik velik del tega, kar naredi terapijo učinkovito. Zaradi njega se ljudje odprejo.

“Terapije, ki temeljijo na umetni inteligenci, ne morejo interpretirati neverbalnih znakov, ki so bistveni za uspešen terapevtski odnos,” pravi Ergo Sooru, soustanovitelj in izvršni direktor podjetja DrHouse. “Prav tako ne morejo zagotoviti enake ravni čustvene podpore in razumevanja kot človek.”

Razvoj terapevtov z umetno inteligenco je vsekakor vznemirljiv. Vendar še nismo povsem tam. Tudi najboljši terapevt z umetno inteligenco ne bo na enaki ravni kot dober, usposobljen in sposoben človeški terapevt.

Vključevanje umetne inteligence v skrb za duševno zdravje

Kombinacija človeške terapije in terapije z umetno inteligenco je verjetno najboljša možnost za prihodnost. Hitra podpora, ko jo nujno potrebujete, vendar človeška oskrba kot glavna, stalna rešitev za oskrbo. Navsezadnje je vsak človek drugačen. Za nekatere ljudi je človeški terapevt morda edina možnost, ki jim pride v poštev. Drugi so morda bolj odprti za terapijo z umetno inteligenco.

Sooru pravi, da mora biti pri terapiji z umetno inteligenco v veliki meri prisotno človeško posredovanje, “da se zagotovi, da je pacient deležen najboljše možne oskrbe”.

Vendar pa se umetna inteligenca lahko uporablja pri skrbi za duševno zdravje, tudi če terapevti sami niso umetna inteligenca. Študija iz leta 2019 je vključevala UI, ki je kategorizirala na tisoče izjav terapevtov v spletnih sejah kognitivno-vedenjske terapije (CBT), ki so trajale 90.000 ur, in študija podpira idejo, da je CBT povezana z izboljšanjem bolnikovih simptomov.

Študije, kot je ta, kažejo, kako lahko umetna inteligenca podpira skrb za duševno zdravje na druge načine, zlasti ob nadaljnjem napredku.

Prihodnost duševnega zdravja in umetne inteligence

“Na področju umetne inteligence, povezane z duševnim zdravjem, je še vedno zgodaj, čeprav se očitno dogajajo spremembe,” pravi Sinha. “Vendar pa opažamo, da obstaja želja po digitalnih rešitvah. Wysa je morda umetna inteligenca, vendar je ekipa, ki stoji za njo, v veliki meri človek, ki s svojim strokovnim znanjem in izkušnjami zagotavlja, da Wysa zagotavlja empatijo in sočutje.

“Ljudem želimo ponuditi orodje, ki bo delovalo zanje in pod njihovimi pogoji.”

“V prihodnosti bodo orodja, ki temeljijo na umetni inteligenci, z uporabo različnih podatkovnih točk, kot so življenjske navade, zdravstvena zgodovina in drugo, verjetno lahko zagotavljala bolj prilagojeno in prilagojeno zdravljenje posameznikov, ki trpijo zaradi različnih težav z duševnim zdravjem,” dodaja Sooru.

“Na splošno so lahko orodja, ki temeljijo na umetni inteligenci, koristna za pomoč pri duševnem zdravju, vendar jih trenutno ne smemo uporabljati kot nadomestilo za tradicionalne oblike zdravljenja.”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja