Paraliza možnosti pri spletnih zmenkih

Paraliza možnosti je resničen pojav v svetu spletnih zmenkov. Paraliza možnosti je občutek, da vas preplavlja preveliko število izbir. Pojavi se takrat, ko ima nekdo preveč možnosti za izbiro in na koncu ne izbere nobene od njih.

Na spletnih zmenkih se zlahka ujamete v past paralize možnosti. Na voljo je toliko potencialnih partnerjev in lahko je preobremenjujoče, ko poskušate ugotoviti, kdo je pravi za vas.

Od kod izvira izraz “paraliza možnosti”?

Paralizo možnosti je pojav, ki ga je leta 2004 obravnaval psiholog Barry Schwartz v svoji knjigi “Paradoks izbire: Zakaj več pomeni manj.”

V knjigi Schwartz trdi, da več kot imamo možnosti izbire, težje se odločimo in pogosto se na koncu počutimo nezadovoljni z izbiro.

Aplikacije za zmenke ponujajo preveč možnosti izbire

Ker je na voljo toliko aplikacij in spletnih mest za zmenke, se zlahka ujamemo v neskončen krog podrsavanja in drsenja, ne da bi kdaj vzpostavili pravo zvezo. In tudi ko se z nekom ujamete, ni nobenega zagotovila, da se bo zadeva razvila, saj je na voljo veliko potencialnih možnosti, ki so oddaljene le eno sporočilo.

Ljudje, ki imajo na izbiro preveč možnosti, pogosteje doživljajo negativne občutke, na primer preobremenjenost.1 Če se počutite slabo glede svojih možnosti za zmenke, je to morda posledica preobremenjenosti z izbiro.

Dobra novica je, da ko se tega pojava enkrat zavedaš, se lahko razmeroma preprosto izviješ iz tega kroga, tako da se zožiš in se posvetiš določeni osebi ali aplikaciji.

Zakaj je preveč možnosti za zmenke lahko problem

S pojavom spletnih zmenkov imajo ljudje zdaj več možnosti za zmenke kot kdaj koli prej. V teoriji bi moralo biti to dobro, saj imajo ljudje več možnosti, da najdejo partnerja, s katerim se ujemajo.

Morda se na koncu ne boste nikoli odločili

Vendar pa raziskave kažejo, da je prevelika izbira pri spletnih zmenkih pravzaprav slaba stvar. Eden od razlogov, zakaj so spletni zmenki lahko tako težavni, je, da je na voljo preveč možnosti za izbiro. Študija iz leta 2011, objavljena v reviji Biology Letters, je pokazala, da je pri ljudeh, ki jim je bilo predstavljenih veliko potencialnih partnerjev, manj verjetno, da bodo sploh sprejeli kakršno koli odločitev.2

Pravzaprav so bili udeleženci študije tako preobremenjeni s številnimi možnostmi, da so imeli težave celo z zoževanjem izbire.

Primeri paralize možnosti pri spletnih zmenkih

Paraliza možnosti je lahko frustrirajoča in preobremenjujoča, vendar se je treba zavedati, da je normalno, da se tako počutimo, če imamo na voljo preveč možnosti.

V svetu spletnih zmenkov se lahko paraliza možnosti kaže na več načinov. Tukaj je nekaj primerov:
  • Ure in ure se sprehajate po aplikacijah za zmenke, ne da bi se z nekom povezali.
  • Na aplikaciji za zmenke se z nekom ujemate, vendar mu ne pošljete sporočila, ker niste prepričani, da je prava oseba za vas.
  • Greste na prve zmenke z več osebami, vendar nikoli ne nadaljujete z nobeno od njih, ker se ne morete odločiti, s kom želite nadaljevati.
  • Možnosti za zmenke puščate odprte in se nikoli ne zavežete eni osebi, ker se bojite, da boste zamudili nekoga boljšega.

Če vam je kaj od tega poznano, morda v svojem življenju na zmenkih trpite zaradi paralize možnosti.

Kako premagati paralizo možnosti na spletnih zmenkih

Če se v svojem življenju na spletnih zmenkih srečujete s paralizo izbire, lahko storite nekaj stvari, da jo premagate.

Dr. Marisa Cohen, strokovnjakinja za odnose ter licencirana zakonska in družinska terapevtka, opozarja: “Pomembno je, da vadite pozornost ter ste popolnoma vključeni in prisotni z osebo, s katero ste. Pravzaprav se morda ne ujemata, a če niste sposobni v celoti vlagati v osebo, s katero preživljate čas, ji ne dajete poštene priložnosti.”

Spodaj je še nekaj drugih načinov za obvladovanje paralize možnosti pri spletnem zmenkarjenju:
  • Prvič, poskusite biti bolj izbirčni pri tem, komu pošiljate sporočila in odgovarjate. Ne imejte občutka, da morate poslati sporočilo vsem, ki vam padejo v oči. Namesto tega se osredotočite na nekaj ljudi, ki jih resnično želite bolje spoznati.
  • Drugič, določite si časovno omejitev za spletne zmenke. Vsak dan si določite določen čas za pregledovanje profilov in pošiljanje sporočil. Ko se čas izteče, se odjavite in si vzemite odmor. Tako se ne boste izgubili v svetu spletnih zmenkov in se boste lažje osredotočili na stike s potencialnimi partnerji.
  • Ne pozabite, da so spletni zmenki le eden od načinov spoznavanja ljudi. Obstaja veliko drugih načinov, kako najti nekoga posebnega v svojem življenju. Ne vlagajte vse svoje energije v aplikacije za zmenke in bodite odprti za spoznavanje ljudi tako v živo kot prek spleta.

Beseda

Če ugotovite, da se pri spletnem zmenkarjenju spopadate s paralizo možnosti, ne pozabite, da niste sami. To je pogosta težava, ki jo je mogoče premagati z nekaj truda in pozornosti. Poskusite biti bolj izbirčni pri tem, s kom se pogovarjate, vsak dan namenite določen čas spletnim zmenkom in ne pozabite, da obstajajo tudi drugi načini za spoznavanje ljudi. Z malo truda se lahko izvijete iz kroga paralize možnosti in uspete pri spletnih zmenkih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja