Zakaj sem tako čustven: 6 razlogov, zakaj se tako počutite

Enostavno povedano, občutki so lahko preveliki. V življenju se nam včasih zgodi, da se počutimo, kot da smo v čustvenem krču, vendar morda ne razumemo povsem, zakaj. To je povsem normalno, vendar se lahko počutimo odtujeno.

Morda se počutite jezne, prestrašene ali žalostne. Morda se počutite srečno in optimistično, vendar ne veste, zakaj. Tudi pozitivna čustva so lahko zmedena in povzročijo skrb, da je nekaj predobro, da bi bilo res.

Ne moremo vedno povedati, zakaj se počutimo tako, kot se počutimo, in to je v redu. Včasih pa so razlogi pred nami in priznanje trenutnih življenjskih okoliščin je lahko zelo učinkovito.

V nadaljevanju si preberite šest različnih razlogov, zakaj se počutite tako, kot se počutite, in kaj lahko storite, da se z njimi soočite.

Pritisnite na gumb za nasvete o spopadanju s čustvenimi krizami

V tej epizodi podkasta The Verywell Mind, ki jo vodi glavna urednica in terapevtka Amy Morin, LCSW, je predstavljena tehnika, ki vam lahko pomaga, ko doživljate čustveno krizo. Za poslušanje kliknite spodaj.

Dober stres

Zamisel, da lahko stres v nas vzbudi velika čustva, morda ni revolucionarna novica. Vendar pa lahko mnogi med nami spregledajo običajne vire stresa. Na primer, smiselno je, da lahko velika selitev, velik življenjski preobrat ali sprememba kariere pri nas sprožijo razočaranje, pretirano zaskrbljenost in celo žalost.

Običajno na te vire stresa pogosto gledamo z nekim virom negativnosti, zato ni veliko presenečenje, če se pojavijo zahtevni občutki.
Tudi “dober stres” lahko povzroči zapletena čustva

Nekaj, o čemer se redko govori, je, da lahko tudi dober stres povzroči občutke frustracije, pretirane skrbi in žalosti. Morda se sprašujete, kaj sploh lahko štejemo za dober stres – in to je odlično vprašanje. Pozitivni viri stresa so lahko pomembni trenutki v karieri, kot je napredovanje ali pridobitev sredstev za projekt, ki vas navdušuje.

Zaročitev in načrtovanje sanjske poroke sta lahko izjemno stresna, ne glede na to, kako dobro se počutite ob prihajajoči poroki. Tudi nakup hiše, ki je v naši družbi velik pokazatelj uspeha, lahko povzroči veliko stresa.

Neredko se zgodi, da nekateri svoj stres zmanjšajo, če je povezan z nečim pozitivnim. Čeprav je pomembno priznati, kako privilegij vpliva na neverjetne življenjske trenutke, je prav tako pomembno, da ne potlačite svojih občutkov.

Pogovor z drugimi, ki so povezani s stresom, ki ga lahko prinese uspeh, je eden od načinov, da začnete predelovati svoje občutke. Raziskovanje načinov za vsakodnevno blaženje stresa, kot je na primer dosledna meditacija, lahko prispeva k splošnemu duševnemu zdravju.

In končno, vedno je odlična možnost, da se posvetujete z licenciranim strokovnjakom za duševno zdravje. Pri psihoterapiji lahko svoja čustva obdelate brez obsojanja.

Finančne težave

Študija iz leta 2020 navaja, da 11,4 % prebivalstva Združenih držav živi v revščini. Poleg tega je stres zaradi pandemije povzročil množična odpuščanja in nekateri so se odločili, da njihovo delovno mesto ni več primerno zanje. Ni skrivnost, da je finančna nestabilnost glavni vir stresa.

Zmanjšanje stresa zaradi finančne nestabilnosti je lahko še posebej zahtevno, saj je najbolj potrebna prav finančna varnost. Čeprav se je pri soočanju s pomanjkanjem sredstev enostavno izogniti finančnim odločitvam, lahko to stvari še poslabša. Ocenite stvari, na katere lahko vplivate, bodisi da se pogajate o odlogu plačila ali zaprosite za oblike pomoči, ki jih financira država.

Poskusite se obrniti tudi na socialnega delavca ali neprofitno organizacijo, ki vas lahko poveže z viri v vaši skupnosti.

Na koncu se obrnite na svojo skupnost. Pogovor o denarnih težavah z drugimi je lahko tabu tema, vendar je v resnici marsikdo med nami finančno na tesnem. V skupni podpori je moč.

Vprašanja v odnosih

Spregovorimo o ljubezni. Zaljubljenost in konec razmerja lahko povzročita čustvene pretrese. Čeprav je zaljubljenost pogosto povezana s trenutki blaženosti, lahko sproži tudi neželena čustva. Čustva in čustvene izkušnje se razlikujejo glede na osebo in njeno edinstveno zgodovino.

Za ljudi, ki so v preteklosti doživeli negativne romantične izkušnje, je lahko na primer strah, da se odprejo nekomu novemu. Zaključek razmerja je lahko zelo boleč. Tudi ločitev, čeprav si jo želite in veste, da bo prispevala k vašemu splošnemu dobremu počutju, je zelo stresen dogodek.

V obeh primerih vam je lahko terapija v veliko oporo. Terapija za pare je izjemno koristna, tudi če je cilj sporazumna razveza razmerja. Če ugotovite, da se spopadate s težavami v komunikaciji, lahko z raziskovanjem, kako lahko spremenite svoj komunikacijski slog, zmanjšate resnost bolečih čustev. Za začetek se lahko seznanite z metodo nenasilne komunikacije.

Izgorelost

Včasih imamo preprosto preveč dela. Izgorelost najpogosteje razumemo kot skrajno utrujenost in popolno pomanjkanje navdušenja nad svojim delom.

Ta utrujenost in pomanjkanje navdušenja lahko povzročita občutke razdražljivosti, žalosti in celo strahu. Od začetka pandemije in porasta dela od doma je izgorelost bolj razširjena kot kdaj koli prej.

Redno načrtovanje prostih dni, zagotavljanje, da počnete stvari, ki vas veselijo, in postavljanje meja pri delovnih obveznostih so načini za boj proti simptomom izgorelosti. Poleg tega poskusite prepoznati največje stresorje v svojem življenju. Čeprav je pomembno ublažiti simptome, se želite prepričati, da na najboljši možni način obravnavate in zdravite temeljni vzrok svojega nelagodja.

Družinska zmeda

Družina je lahko eden od prvih virov težavnih čustev. Ne glede na to, ali gre za travmo iz otroštva, napet odnos z družinskimi člani ali velika pričakovanja staršev, je povsem normalno, da je vaše družinsko življenje vir zapletenih čustev.

Začetek razumevanja svojih sprožilcev je odličen začetek. Ste nervozni ob praznikih? Je vaš rojstni dan vedno težak dan?

Začnite načrtovati vnaprej za obdobja, za katera veste, da boste morda še posebej čustveno aktivirani. Če ste v otroštvu doživeli travmo, je lahko somatska terapija še posebej koristna.

Včasih ne gre za izvorno družino, temveč za ustvarjanje lastne družine. Prilagajanje na starševstvo je lahko glavni sprožilec družinskih pretresov. Da bi se v prvih dneh starševstva počutili popolnoma podprte, je resnično potrebna cela vas.

Obrnite se na svojo skupnost, pridružite se podporni skupini in po potrebi poiščite strokovno pomoč na področju duševnega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja