Kako s čutili poživiti svoj dom to pomlad

Ob menjavi letnih časov vnašamo v naše domove in misli novo energijo pomladi, tako da po zimskem zatišju počistimo. V tem prispevku bomo raziskali, kako spomladansko čiščenje vpliva na naše duševno zdravje, kako lahko enako čustvo prenesemo na naše odnose, in nasvete za ohranjanje motivacije za redno čiščenje – tudi če je to včasih zadnja stvar, ki se nam jo zdi, da bi jo počeli.

Naj se lotimo dogajanja: Imeli ste naporen dan v službi in komaj čakate, da pridete domov. Na splošno ste se počutili neorganizirano in neusklajeno v vsakdanjem življenju zaradi edinstvene kombinacije težav v razmerju, finančnega stresa in novih delovnih obveznosti. Ko vstopite skozi vrata, pripravljeni, da se sprostite, vas razočara prizor: neurejen kup umazanega perila, strogo bele stene in nobenega pravega udobnega kotička, v katerem bi se lahko zavihteli in brali. Pomanjkanje ozemljitve in organiziranosti, ki ste ga čutili? Ko ste vstopili skozi vrata, zagotovo ni bilo nič bolje.

Naš dom lahko zaznamuje naše duševno zdravje ne glede na starost, saj je študija pokazala, da imajo otroci, ki živijo v zelo neurejenem domu (pomislite na slabo osvetlitev, nered in nečistočo), višjo stopnjo vnetja in splošno motnjo regulacije imunskega sistema. Druga študija je pokazala, da lahko na naše duševno zdravje vpliva celo posebna razporeditev stanovanja, pri čemer domovi, ki so zasnovani tako, da spodbujajo socialne stike, pozitivno vplivajo na duševno zdravje.

Ne glede na to, ali ste ustvarjalec, ki je navdušen nad domačimi prostori, ali oblikovalski novinec, ki še nikoli ni povsem razumel, kako urediti organizirano in estetsko prijetno bivalno četrt, vas bomo popeljali skozi umetnost uporabe čutov, da poživite svoj dom.

Domači prostor, prostor srca

Naša čutila – vid, dotik, zvok in celo vonj – lahko vplivajo na naše počutje. “Dejstvo je, da se v naših domovih počutimo bolje,” je prepričana notranja oblikovalka, licencirana zakonska in družinska terapevtka ter avtorica knjige “Domača terapija” Anita Yokota. Poudarja, da je uporaba naših petih čutov lahko vstopna točka za raziskovanje, kako nas lahko naši domovi sprostijo in pomladijo.

To lahko storite tako, da razmislite o funkciji svojega doma. Če vam je ustvarjanje pomembno, Yokota spodbuja, da si ustvarite prostor z udobnim stolom, kjer boste lahko začeli ustvarjati.

Prav tako opozarja, da če menite, da je gibanje za vas velik blažilec duševnega zdravja, je oblikovanje prostora, v katerem lahko predvajate glasbo in plešete, še ena pot do uporabe domačega prostora kot prostora, ki je osredotočen na srce.

Ali vam vaš dom daje namige?

Svoje domove lahko uporabljamo tudi kot kazalnike, ki nam pokažejo, kdaj so stvari na krivici. Če težko opravljate vsakodnevne obveznosti, na primer skočite pod tuš ali poskrbite za kopico perila, je to lahko znak, da vaše duševno zdravje trpi.

Ko se naše duševno zdravje poslabša, nas lahko zdrave navade spodbudijo.

Yokota to imenuje “domača zanka” in pojasnjuje, da lahko naš dom podpira zdrave navade. Predlaga, da si priskrbite predmete, ki vam bodo pomagali, da se boste držali pozitivnega vedenja.

To lahko potrdim. Ko sem pod stresom, pogosto zamujam pri opravljanju osnovnih gospodinjskih opravil. Ko sem videla prijateljico, ki je na dolgo in široko razlagala, kako jo določena formulacija naravnega čistilnega pršila razveseljuje zaradi svežega vonja, organskih sestavin in lepe etikete, me je začelo zanimati, ali bi to lahko veljalo tudi zame.

Čeprav sem dvomila, da bi se lahko katera koli steklenička čistilnega spreja spopadla z enim od mojih najbolj preizkušenih in resničnih neprilagojenih orodij za spopadanje s stresom, sem si ga nejevoljno kupila. Izkazalo se je, da je ta navada čiščenja veliko manj boleča, ko uživam v naravnih vonjavah eteričnih olj citrusov. Poleg tega se vedno počutim veliko bolje, ko je vse povedano in končano.

Ozdravite svoj um s svojim domom

Po besedah Yokote svetle barve poskrbijo za svetlo razpoloženje. “Korale, limonina rumena in modra z veliko bele barve so prva mesta, kamor se obrnemo, ko želimo v prostor vnesti barvo, ki vedno dvigne razpoloženje,” deli svoje izkušnje. Ste osebnostno nagnjeni k etosu “pojdi velik ali pojdi domov”? Tudi jaz. V mislih se mi je takoj pojavila stresna vizija, kako bi pobarvala svojo dnevno sobo. Izkazalo se je, da to ni potrebno.

“Ne počuti se, kot da moraš barvati. Samo tu in tam je mogoče uporabiti te barve,” zagotavlja Yokota. Te besede bi morale biti v olajšanje najemnikom, tistim, ki imajo omejen proračun, in tistim, ki se jim ne ljubi delati sami.

Še en način za krepitev duševnega zdravja je, da se bolj izpostavite naravi. Razmislite o vnosu rastlin ali sveže rezanega cvetja, da bi posnemali elemente naravnega zelenega prostora.

Študije kažejo, da lahko izpostavljenost naravnim elementom izboljša kognitivne funkcije, duševno zdravje in možgansko aktivnost. Vsi nimamo privilegija, da bi imeli enostaven dostop do zelenih površin, vendar to ne pomeni, da zelenih površin ne moremo vnesti v svoje domove.

Oblikovanje vizije

Verjetno ste že kdaj obiskali kraj, ki vam je všeč in se ga pogosto spominjate. Morda je bil to eleganten hotel na počitnicah ali obisk babičine hiše. Te kraje lahko uporabite kot navdih za to, kako bi se radi počutili v svojem prostoru.

Notranja oblikovalka Courtney Madison spodbuja ljudi, naj si ustvarijo mapo, napolnjeno s slikami, ki jih spominjajo na njihove najljubše kraje, ki so jih obiskali. Posameznike poziva, naj razmislijo, kaj v vsakem od teh prostorov jih navdaja z dobrim občutkom, pa naj bo to pohištvo, barva ali celo energija prostora. “Ko boste bolje razumeli, kaj vas osrečuje, poskusite to prilagoditi svojemu prostoru,” pojasnjuje.

V nadaljevanju izrazi preproste rešitve, kot je dodajanje blazin na kavč ali premik kavča bližje k oknu. “Ne pozabite, da je to vaš prostor. Ne skrbite za trende; razmišljajte le o tem, kaj vam prinaša veselje,” zatrdi.

Zgradite ga s proračunom

Finančna sredstva so lahko velika ovira pri prenovi naših domov. Zmanjšajte pritisk in ne pozabite, da je to stalen proces. “Verjamem, da dobri domovi ne nastanejo čez noč … Najboljši se razvijejo sčasoma,” pojasnjuje Madison. Del tega, kar lahko ustvari dom, usmerjen v srce, je izdelava majhnih podrobnosti, ki vas resnično razveseljujejo, za mnoge od njih pa je potreben čas.

Morda je to vaša najljubša servirna skleda iz hiše vaših staršev, ki vam jo je posodila mama, ali fotografija z vašega poročnega dne v starinskem okvirju iz varčne trgovine. Razmislite, kje lahko dodate sentimentalne podrobnosti, ki vam v spomin obudijo prijetne trenutke s tistimi, ki jih imate radi. Yokota podpira to misel. “Že strateško postavljena fotografija, ki nas spominja na poseben kraj ali čas, nam lahko zagotovi prepotreben dnevni dopaminski zadetek,” trdi

Še en nasvet, ki ga ponuja Madisonova, je iskanje edinstvenih kosov, ki lahko opravljajo dvojno nalogo. “Našla sem star vojaški prtljažnik in ga več let uporabljala kot mizico za kavo,” je pojasnila in povedala, da je služil kot pogovorni kos, ki je v njenem majhnem prostoru zagotavljal prepotrebno dodatno shrambo.

Vsakodnevni užitki

Ko začnete graditi svoj dom z več namena, razmislite, kako lahko v svojem prostoru delujete premišljeno. Yokota je povedala, da ima pladenj za namen domače terapije, ki ga je vključila v svojo jutranjo rutino. “Ljudje smo vizualna bitja in pladenj za namene nam pomaga prenesti upanje, ki ga gojimo v sebi, v fizični svet,” pojasnjuje.

Na njenem pladnju so na primer sveča, dnevnik, lepo pisalo in knjiga z mantrami, ki predstavljajo njeno trenutno namero, da odpravi omejujoča prepričanja. Razmislite o tem, kaj želite spremeniti v svojem razmišljanju, in preverite, kateri predmeti vam to predstavljajo.

Osebno? Kljub temu da imam domačo psihoterapevtsko pisarno, postajam bolj namerna pri vzpostavljanju ločitve med službo in domačim življenjem. Na majhnem pladnju na mizi imam palico palo santo, dnevnik in paket kart z afirmacijami. Ko gozdni dim napolni zrak in izvlečem kartico z afirmacijo, da bi si zastavila namen za večer, se moje misli nežno oddaljijo od mojega kliničnega dela.

Takoj ko odprem vrata pisarne in se pripravim na vstop nazaj v svoj osebni svet, lahko zaupam svoji nameri in zaprem vrata različnim mislim in občutkom iz delovnega dne. Ko se sprehajam po hodniku, pomanjkanje naravne svetlobe v mojem domu preglasi veselje, ki ga občutim, ko grem mimo slik, ki me spominjajo na kraje, kjer sem bil, na kraje, kamor bom šel, in na številne ljudi, ki jih bom srečal na poti.

Metode oblikovanja doma so čarobne in izkaže se, da je lahko najmočnejše zdravilo prav prostor, v katerem položimo glavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja