7 nasvetov za ohranjanje motivacije za čiščenje hiše, ko ste depresivni

Depresija lahko zelo zmanjša vašo motivacijo in raven energije. Včasih je težko opravljati vsakodnevna gospodinjska opravila. Vendar se zaradi nereda v hiši prepogosto počutimo le še slabše in to nas lahko zelo odvrne od dela.

Neverjetno je, kako lahko sesanje tal, čiščenje kuhinje in pospravljanje nereda izboljšajo vaše razpoloženje. Čeprav se vam v depresiji ne bo želelo ničesar početi, je včasih koristno, da se vseeno pripravite do tega, da se aktivirate. Če opravite nekaj gospodinjskih opravil, se vam lahko izboljša razpoloženje, ko se počutite depresivno.

1. Obdržite se, ko greste

Večje kot je delo, bolj težavna je naloga. Vendar se lahko majhna opravila, ki jih lahko opravite hitro, resnično seštevajo in vam pomagajo pri vzdrževanju čistega doma.

Namesto da pustite, da se posoda kopiči, jo takoj splaknite in postavite v pomivalni stroj.
Navadite se razvrščati pošto in urediti, kaj morate obdržati. To je veliko bolje, kot da bi na kuhinjsko mizo metali kupe.
Po končanem prhanju popršite prho, da preprečite nastajanje plesni in glivic ter olajšate globinsko čiščenje.

To je le nekaj primerov, vendar so najpreprostejše stvari tiste, ki naredijo razliko. Če boste za stvari poskrbeli takoj, bo vaš dom ostal čist in brez nereda.

2. Postavite obvladljive cilje

Vsak dan si dajte nalogo, ki jo morate opraviti in ki se vam zdi obvladljiva. V enem tednu se bo to povečalo na čistejši dom.

V nedeljo lahko na primer očistite kopalnico, v ponedeljek pa vrzite še kup perila.

Vsako opravilo vam lahko vzame trideset minut, vendar je to lahko bolj produktivno, kot če bi za čiščenje namenili ves dan.

Poleg tega, če niste razpoloženi za čiščenje, se lažje lotite opravila, ki vam vzame manj časa, kot pa dolgega in navidezno neskončnega seznama.

3. Naučite se učinkovitega dela

Opravila, ki jih je mogoče opraviti hitreje, bodo bolj verjetno opravljena, ko ste utrujeni. Izmislite si nekaj trikov, s katerimi boste skrajšali čas, ki ga porabite za čiščenje.

To je lahko tako preprosto, kot da se lotite urejanja dnevne sobe od zgoraj navzdol. Najprej odstranite nered, nato pohištvo na hitro obrišite s prahom, preden se lotite sesanja.

Pomaga tudi, če že na začetku zberete vse potrebščine. Tako vam ne bo treba vsakih pet minut teči v omaro za čiščenje.

4. Premagajte odlašanje

Ko se počutimo slabo, si zlahka rečemo: “Oh, to bom pač naredil jutri.” Naučite se tehnik, kako prebroditi željo po odlašanju.2 To vas lahko reši, da se vsa majhna opravila ne bodo nakopičila v eno veliko.

Za začetek si lahko to dnevno nalogo zapišete na koledar in vsak dan določite določen čas, ko jo boste opravili.

Nekaterim ljudem se zdi koristno, da rutini čiščenja dodajo zabavo. Prižgite glasbo in med opravili zaplešite. Nihče vas ne bo gledal in čas bo hitreje minil.

5. Privoščite si nekaj svobode

Če pričakujete popolnost, se pripravljate na razočaranje in stres. Odpustite si, da ste ljudje, in si postavite razumne standarde, ki vam zagotavljajo udobje in higieno.

Saj vam ni treba razkuževati kopalnice, da lahko v njej jeste, kajne? Če je perilo zloženo in pospravljeno, je to odlično. Ne poudarjate, da je treba predal očistiti, da bi lahko oblačila podarili.

To sekundarno nalogo določite za drug dan. Za to bo poskrbljeno, vendar se zdaj ni treba preobremenjevati.

6. Kadar je mogoče, prenesite naloge

Povsem logično je, da več kot je ljudi, s katerimi živite, več dela se ustvari. Pa vendar niste sami, zato to pomeni, da imate več rok za opravljanje dela.

Prepričajte vsakogar, da opravi svoj del naloge in vam pomaga pri čiščenju hiše. Določite si tedenska ali dnevna opravila, da breme ne bo padlo samo na vas. Nekatere družine celo določijo čas čiščenja in vsi se za uro ali dve lotijo dela.

Otroci ali partner neradi pospravljajo? Zabavajte se z gospodinjskimi opravili in oblikujte loterijski sistem. Na listke papirja napišite vsa opravila, nato pa naj vsi žrebajo iz sklede. En teden lahko dobijo nekaj enostavnega, drugi teden pa bo morda večji izziv. Kdo bo ta teden očistil kopalnico?

Ko je vse delo opravljeno, načrtujte posebno nagrado. Naročanje najljubše družinske pice ali odhod na sladoled je odlična motivacija.

7. Najemite nekoga za pomoč

Če je v okviru vašega proračuna mogoče najeti nekoga, ki vam bo pomagal, lahko to tudi storite. Če veste, da bo nekdo drug opravil del čiščenja, lahko sprostite nekaj svojih misli in energije.

Vendar to ne pomeni, da se morate zanesti na to, da bo opravil vse. Tudi ko se počutite depresivno, je pomembno, da si prizadevate za samostojno obvladovanje nekaterih vsakodnevnih opravil.

Če težko funkcionirate, je to znak, da potrebujete zdravljenje depresije ali da vaše trenutno zdravljenje ne deluje. Če imate težave z upravljanjem doma in vzdrževanjem čistoče, se posvetujte z zdravnikom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja